CANNES 2015: Filmul „Youth” al lui Paolo Sorrentino, considerat de o parte a presei viitorul Palme dOr

CANNES 2015. Regizorul italian Paolo Sorrentino a prezentat miercuri la Cannes o poveste onirică și optimistă despre timpul care trece în filmul 'Youth', în distribuția căruia figurează trei monștri sacri în mare formă: Michael Caine, Harvey Keitel și Jane Fonda, transmite AFP.

20 mai 2015, 17:12
CANNES 2015: Filmul „Youth” al lui Paolo Sorrentino, considerat de o parte a presei viitorul Palme dOr

CANNES 2015. Paolo Sorrentino, autor al peliculelor ‘Il Divo ‘ și ‘La Grande Bellezza’, este a cincea oară la festivalul de la Cannes în zece ani. Alături de actorii menționați, Rachel Weisz și Paul Dano apar în această dramă despre prietenie și trecerea timpului.

‘Youth’ (Tinerețe), al treilea și ultimul film italian din competiția Festivalului de la Cannes, a dat naștere la reacții entuziaste, cum a fost cea din LA Times — ‘film câștigător pe toată linia, amuzant, filozofic și emoționant’ — o parte a presei apreciind că este viitorul Palme d’Or. Alte publicații însă, precum The Guardian, sunt de părere că ar fi doar ‘un divertisment minor’, potrivit Agerpres.

‘Este probabil filmul care a împărțit cel mai mult până acum’ Croazeta, arată revista Variety.

Pelicula, care prezintă povestea a doi prieteni, un dirijor (Michael Caine) și un regizor (Harvey Keitel), ce se regăsesc într-un hotel cu băi termale din Elveția, i-ar putea seduce pe frații Coen, copreședinți ai juriului în acest an, cu momentele sale de umor fin.

‘Timpul care trece este singura temă care ne interesează și cât ne mai rămâne de trăit’, a spus Paolo Sorrentino la conferința de presă organizată după proiectarea filmului. ‘Este un film optimist, realizat pentru a exorciza câteva din spaimele noastre, ale mele în orice caz’, a adăugat regizorul de 44 de ani, câștigător în 2013 al premiului Oscar cu ‘La Grande Bellezza’, o altă poveste despre melancolia vieții.

‘Indiferent de vârstă, poți privi spre viitor și aceasta este condiția ca să rămâi tânăr. Viitorul ne dă libertate, iar libertatea ne dă un sentiment de tinerețe’, a mai spus Sorrentino, explicând titlul care poate părea paradoxal.

Cei doi prieteni își trec în revistă viața, după ce se interesează de problema lor de prostată: ‘Câte picături ai avut astăzi?’, se întreabă unul pe altul. Personajul lui Michael Caine (82 de ani), care și-a neglijat soția și copiii, făcând totul pentru artă, refuză să își scrie memoriile, iar fiica lui îl consideră ‘apatic’. Regizorul interpretat de Harvey Keitel, dimpotrivă, se încăpățânează să realizeze un ultim film testament, căruia i-a găsit un titlu — ‘Ultima zi din viața mea’, dar nu și scena finală. Actrița sa va fi Jane Fonda, căreia i-a lansat cariera. Ea vine la băile termale chiar în clădirea unde Thomas Mann a scris ‘Muntele magic’. Vedeta de 77 de ani îl refuză însă categoric, spunându-i ‘Ultimele tale filme au fost proaste, nu mai înțelegi cinematografia, cariera ta s-a terminat’ și anunțându-l că a acceptat să joace într-un serial televizat. Lipsit de vedetă și de proiect, regizorul nu supraviețuiește, în timp ce muzicianul își regăsește pofta de viață, oferind filmului o superbă scenă finală.

‘Distribuția este strălucită și, dacă ar trebui premiat unul dintre noi, ar trebui să ne premieze pe toți’, a glumit Michael Caine, care nu a mai venit la Cannes de aproape o jumătate de secol, încheie AFP.