CANNES 2015. Niciun film românesc în competiţia oficială

Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu revin anul acesta la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, cu cele mai noi lungmetraje ale lor, "Un etaj mai jos", respectiv "Comoara", iar regizorul Andrei Creţulescu va fi prezent în secţiunea Semaine de la Critique cu scurtmetrajul "Ramona".

13 mai 2015, 14:22
CANNES 2015. Niciun film românesc în competiţia oficială

Acesta este deja al treilea an consecutiv când România nu are niciun film în competiţia oficială a prestigiosului Festival de la Cannes, care debutează miercuri, potrivit Mediafax.

În 2012, cinematografia românească a fost prezentă pe Croazetă în competiţia oficială prin pelicula „După dealuri”, de Cristian Mungiu, pentru care regizorul român şi-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. De asemenea, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat ex-aequo actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur din distribuţia acestui film.

Însă, în 2013, filmul românesc a absentat din competiţia oficială a Festivalului de pe Croazetă, industria cinematografică românească câştigând totuşi apreciere cu pelicula „În acvariu”, realizată de Tudor Jurgiu, care a primit premiul al III-lea în secţiunea Cinéfondation, şi cu scurtmetrajul „O umbră de nor”, regizat de Radu Jude, care a fost prezentat în premieră mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2014, când niciun film românesc nu a fost inclus în competiţia oficială a prestigiosului eveniment, însă regizorul Radu Jude a fost selectat, cu scurtmetrajul „Trece şi prin perete”, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, în timp ce Cristi Puiu s-a numărat printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Les ponts de Sarajevo”. Jude a fost în cele din urmă recompensat cu o menţiune specială a secţiunii în care a concurat.

Nici anul acesta regizorii români nu au bifat competiţia oficială, aceasta incluzând lungmetraje semnate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino. Într-unul dintre cele 19 titluri anunţate în competiţia oficială, lungmetrajul „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.