Cannes 2018: Care este istoria unuia dintre cele mai râvnite trofee cinematografice din lume

Festivalul de Film de la Cannes, care începe pe 8 mai, nu ar fi acelaşi fără celebrul trofeu Palme d'Or decernat de juriul competiţiei oficiale, însă această distincţie, una dintre cele mai râvnite, nu a fost atribuită în anii de început ai evenimentului, transmite Reuters.

05 mai 2018, 09:22
Cannes 2018: Care este istoria unuia dintre cele mai râvnite trofee cinematografice din lume

Palme d’Or este un obiect auriu, elegant şi foarte râvnit de toţi cineaştii din lume. Seamănă cu o broşă mai mare, amplasată pe un bloc de cristal, şi este decernat unui lungmetraj şi câştigătorilor premiilor pentru interpretare – un actor şi o actriţă – de juriul competiţiei oficiale de la Cannes.

Festivalul de la Veneţia decernează Leul de Aur, Festivalul de la Berlin oferă Ursul de Aur, iar Cannes-ul acordă Frunza de palmier de Aur (traducerea numelui trofeului, n.r.), deoarece aceasta figurează pe blazonul oficial al oraşului, flancată de două flori de crin. Însă, deşi frunza de palmier reprezintă dintotdeauna oraşul, ea nu a simbolizat întotdeauna festivalul.

Trofeul Palme d’Or, în prezent indisociabil de festival, este decernat abia din 1955. Înainte, între 1946 şi 1954, fericiţii câştigători primeau „marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes”, sub forma unei diplome şi a unui trofeu realizat de un artist contemporan în vogă.