Cannes 2024 – Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii” a câştigat premiul Queer Palm

Filmul este singura producție românească înscrisă în acest an în competiția pentru Palme d’Or. Alături de regizorul român Emanuel Pârvu, au pășit pe covorul roșu și actorii Bogdan Dumitrache, Valeriu Andriuță, Ciprian Chiujdea și Ingrid Micu-Berescu.
Filip Stan
25 mai 2024, 17:13
Cannes 2024 - Filmul românesc

Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii” a câştigat vineri seara Queer Palm, un premiu alternativ acordat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes unui lungmetraj care abordează „personaje sau tematică LGBT”.

Filmul, regizat de Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani care îşi petrece vacanţa de vară în satul natal din Delta Dunării. Într-o seară, este atacat violent în stradă. A doua zi, lumea lui este complet bulversată, părinţii săi nu se mai uită la el ca înainte şi aparenta linişte a satului începe să fie afectată.

Ce mare actor de Hollywood a curtat-o pe Gina Chirila. Faimosul model a făcut furori la festivalul de la Cannes

În această dramă, „am vrut să întruchipez societatea românească, aşa că avem biserica cu preotul, legea cu poliţistul şi mica societate cu familia. Mi-am dorit ca mama să întruchipeze societatea în sens larg, iar tatăl sfera familiei”, a declarat regizorul, de asemenea actor, pentru AFP, agenție preluată de Agerpres.

Juriul Queer Palm a fost prezidat anul acesta de regizorul belgian Lukas Dhont („Close”, „Girl”), care a trebuit să decidă între 18 lungmetraje din toate secţiunile.

Alături de echipa sa, regizorul Emanuel Pârvu a pășit pe covorul roșu pe ritmuri de manele, parte din coloana sonoră a peliculei.

Filmul este singura producție românească înscrisă în acest an în competiția pentru Palme d’Or. Alături de regizorul român Emanuel Pârvu, au pășit pe covorul roșu și actorii Bogdan Dumitrache, Valeriu Andriuță, Ciprian Chiujdea și Ingrid Micu-Berescu.

La finalul proiecției, filmul a fost „premiat” deja de public, cu un rând generos de aplauze. De altfel, și recenziile apărute vineri seară, la cald, laudă filmul românesc, dar și pe regizorul său.

Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Venit acasă în vacanţa de vară, Adi se simte bine alături de familia sa şi de prietena lui cea mai bună, Ilinca.

Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici inţelege, nici accepta, dragostea necondiţionată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinţii săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie.

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache („Pororoca”, „Sieranevada”, „Poziţia Copilului”), Laura Vasiliu („4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu („Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”), Valeriu Andriuţă („Miracol”, „După Dealuri”).

Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor”, care a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu), şi lungmetrajul „Marocco”, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Premiul recompensează diversitatea
Scenariul filmului este semnat de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă („Marocco”, „Marfa şi Banii”, „Niki Ardelean – colonel în rezervă”), montajul de Mircea Olteanu („R.M.N.”, „Bacalaureat”, „Ilegitim”), iar scenografia şi costumele de Bogdan Ionescu („Metronom”, „Dincolo de calea ferată”).

Din distribuţie mai fac parte actorii: Adrian Titieni („Familiar”, „Bacalaureat”, „Tata mută munţii”), Richard Bovnoczki („Balaur”, „Aurora”), Alina Berzunţeanu („Metronom”, „Q.E.D.”), Vlad Brumaru („Marocco”, „Hackerville”) şi Radu Gabriel („5 minute”, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”).

Sabina Lisievici, tânăra regizoare româncă prezentă cu două filme la Cannes: „Dacă este adevărat că trăim mai multe vieţi, e foarte probabil ca aceasta să fie viața mea preferată”

Filmul este produs de Asociaţia FAMart cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este finanţat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producţia a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.

De la înfiinţarea sa, în 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflectă diversitatea şi importanţa temelor abordate de acest premiu. Filmele laureate anterior cu Queer Palm au contribuit la promovarea cauzei LGBTQ+ în cinema, printre ele numărându-se titluri precum: Monster (r. Kore Eda Hirokazu), Girl (R. Lukas Dhont), Portrait de la Jeune Fille en Feu (r. Céline Sciama), 120 Battements par Minute (r. Robin Campillo), Carol (r. Todd Haynes), Pride (r. Matthew Warchus) sau Laurence Anyways (r. Xavier Dolan).

Filmul este singura producție românească înscrisă în acest an în competiția pentru Palme d’Or. Alături de regizorul român Emanuel Pârvu, au pășit pe covorul roșu și actorii Bogdan Dumitrache, Valeriu Andriuță, Ciprian Chiujdea și Ingrid Micu-Berescu.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Doliu național. România a pierdut un MARE NUME: A plecat să slujească îngerii
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Echipa de start a României cu Ucraina
kanald.ro
Cât a costat rochia de nuntă a Anei-Maria Barnoschi? Aceasta nu s-a uitat la bani
Capital.ro
ILEGAL în Europa. Se închide tot, și în România. Decizie pentru cei care intră pe internet
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Valencia utilizează cimitirele pentru energia regenerabilă în cadrul proiectului RIP
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?