CANNES: cu cine concurează filmul lui Mungiu

Multă rumoare în jurul filmelor din ediţia din acest an de la festival. Unele sunt foarte aşteptate pentru că au creat, deja, un pic de zgomot în jurul lor

22 mai 2012, 09:40
CANNES: cu cine concurează filmul lui Mungiu

În total rulează 91 de filme, dintre care 22 în competiţia oficială.

Filmul care a deschis prima seară este „Moonrise Kingdom” în regia lui Wes Anderson,în rolurile principale Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Tilda Swinton. Filmul îl poartă pe spectator într-o lume onirică, într-o poveste de iubire care se înfiripă între doi copii de 12 ani. Într-un interviu pe care l-a acordat ziarului Le Figaro, regizorul Wes Anderson declară, că într-un fel a dorit ca „Moonrise Kingdom” să fie un film care să recreeze emoţia sinceră, să vorbească despre adolescenţă, despre cei doi protagonişti Sam şi Suzy care îşi trăiesc  iubirea, inocent, dar în egală măsură cu maturitate. Filmul spune , pe undeva povestea de iubire pe care însuşi regizorul a trăit-o în liceu faţă de cea mai populară colegă, iubire pe care nu i-a declarat-o niciodată.

La categoria “cel mai aşteptat” este filmul De rouille et d`os de Jacques Audiard, cu Matthias Schoenaerts şi Marion Cotillard. După succesul din urmă cu trei ani, soldat cu marele premiu al juriului, pentru filmul său Un prophète, regizorul Jacques Audiard, revine acum cu o producţie tulburătoare despre viaţa şi destinul unor personaje cu handicap. Filmul este adaptarea romanului scriitorului canadian Craig Davidson. Audiard este recunoscut ca fiind un excellent “lucrător cu actorii”, iar toată lumea a aşteptat să o vadă în rolul unei antrenoare cu picioarele strivite pe celebra Marion Cotillard. Despre filmul lui Jacques Audiard se spune că este un real competitor pentru Palme d’ Or.

Un film retro, aşa cum îl  denumeşte presa franceză, The Paperboy de Lee Daniels, cel care în 2009 a mai câştigat un premiu al juriului la categoria Un Certain Regard, o readuce în atenţia publicului pe Nicole Kidman, alături de Matthew McConaughey, Zac Efron, John Cusack, Scott Glenn. Realizat după un roman noir al scriitorului Pete Dexter, filmul se plasează în atmosfera anilor 60, pe fundalul unui conflict dar şi a unei poveşti de dragoste dintre une femme fatale, alias Kidman şi un condamnat la moarte.

Brad Pitt nu a ratat nici ediţia din acest an de la Cannes, aşa că lumea îl vede în aceste zile în filmul “Cogan, la mort en douce “de Andrew Dominik („Killing Them Softly”). Din distribuţie mai fac parte  Sam Rockwell şi James Gandolfini. Presa ceva mai acidă, vorbeşte despre noul film a lui Pitt dar mai ales de nota de virilitate pe care acesta o aduce.

Ar mai fi de semnalat şi Cosmopolis de David Cronenberg, cu Robert Pattinson şi Juliette Binoche. Pe scurt filmul, îl prezintă pe unul dintre băieţii de aur din America, un tânăr miliardar, care se decide să devină propriul captiv, în maşina personală, asistând de acolo la prăbuşirea imperiului său financiar, totul petrecându-se în circulaţia blocată de pe Manhattan.

Şi în final, la cei 90 de ani ai săi, regizorul Alain Resnais revine în competiţe cu cel mai nou film al său, Vous n’avez encore rien vu, film despre care critica vorbeşte mai puţin.
Un mix de genuri, de regizori şi de actori într-o competiţie care are de unde alege, ediţia de anul acesta a  Festivalului  de Film de la Cannes va da ceva bătaie de cap juriului.