Canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna a avut loc, sâmbătă, în prezenţa lui Traian Băsescu

Mii de credincioşi s-au adunat la Sibiu pentru a asista la canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna. La evenimentele de sâmbătă dimineaţă a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, alături de alte câteva sute de oficiali din toată ţara. Vineri noapte, credincioşii s-au perindat la racla cu osemintele mitroplitului, după ce au însoţit-o într-un pelerinaj pe străzile oraşului.

29 oct. 2011, 05:51
Canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna a avut loc, sâmbătă, în prezenţa lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton, potrivit Mediafax. Sfânta Liturghie a fost oficiată de 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cãrora este PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.

La slujbă a asistat şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, la slujbă au asistat aproximativ 10.000 de persoane.

După Sfânta Litrughie, a avut loc ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care a constat în citirea tomosului, ce va fi semnat de toţi membrii Sfântului Sinod.

După canonizare, bisertici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a anunţat că peste 500 de preoţi au participat la slujbele oficiate cu ocazia proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, care a avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.

Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.

Vineri seară, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde au fost aduse moaştele Sfântului Andrei, ocrotitorul României, racla fiind adusă cu o cursă aeriană specială de către Patriarhul Daniel şi o delegaţie de ierarhi din Grecia.