Cântăreaţa Sarah Brightman pleacă în spaţiu

Cântăreaţa britanică Sarah Brightman va călători în spaţiu şi va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională în septembrie 2015, a anunţat luni Oleg Ostápenko, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de EFE.

15 dec. 2014, 13:23
Cântăreaţa Sarah Brightman pleacă în spaţiu

„La începutul anului viitor Brightman va începe instructajul de zbor”, a precizat Ostápenko într-o conferinţă de presă.

În principiu, antrenamentele vor dura şase luni şi o vor obliga pe artistă să locuiască permanent la Centrul de Antrenament al Cosmonauţilor Iuri Gagarin, situat în afara Moscovei, astfel încât va fi nevoită să facă o pauză în cariera sa muzicală.

Brightman va călători la bordul navetei ruse Soiuz care va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Ea va fi însoţită de doi cosmonauţi – rusul Serghei Volkov şi danezul Andreas Mogensen – şi va rămâne pe platforma orbitală timp de zece zile.

Dacă trece de perioada de instrucţie, britanica va deveni cel de-al 8-a turist spaţial din istorie care călătoreşte în spaţiu şi primul din septembrie 2009, când a zburat pe ISS canadianul Guy Laliberté, fondatorul circului ‘Cirque du Soleil’.

Când va realiza zborul, artista va avea 55 de ani împliniţi, astfel încât Brightman va deveni una din persoanele cele mai în vârstă care călătoreşte în spaţiu. Iniţial, Roscosmos, experţi şi foşti cosmonauţi ruşi au pus sub semnul îndoielii că Brightman şi-ar dori cu adevărat să ajungă în spaţiu şi că de fapt este vorba de o campanie de mediatizare pentru a-şi vinde noul său album.

Totuşi artista a confirmat personal că Roscosmos a anunţat-o că a trecut cu succes probele preliminare şi că poate începe antrenamentele.

Zborurile turiştilor spaţiali sunt organizate de compania Space Adventures. Guy Laliberté a plătit 50 de milioane de dolari pentru călătoria sa în spaţiu.