Cântecul cometei Ciurimov-Gherasimenko interpretat prin instrumentele sondei Rosetta VIDEO

Sonda Rosetta a captat şi redat sunetul emis de cometa 67/P Ciurimov-Gherasimenko în deplasarea ei prin spaţiu spre Soare, sunet produs, probabil, "de oscilaţiile câmpului magnetic al acestui corp cosmic", un sunet atât de slab însă încât a trebuit amplificat de 10.000 de ori pentru a putea fi auzit de urechea umană, conform SPACE.com.

13 nov. 2014, 09:28
Cântecul cometei Ciurimov-Gherasimenko interpretat prin instrumentele sondei Rosetta VIDEO

Oamenii de ştiinţă din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care se ocupă de misiunea sondei Rosetta şi a modulului robotizat Philae, care a asolizat pe nucleul cometei, susţin că acest sunet poate fi efectul ionizării particulelor neutre ale cometei care sunt dispersate în spaţiu (particule neutre care capătă sarcină electrică).

„Este ceva emoţionant şi complet nou pentru noi. Nu ne aşteptam la aşa ceva şi încă încercăm să explicăm fizica din spatele acestui fenomen”, a declarat Karl-Heinz Glaßmeier, şeful departamentului de Fizică Spaţială din cadrul Technische Universität din Germania.

Magnetometrul sondei Rosetta a înregistrat cântecul cometei pentru prima oară în luna august, când se afla pe o orbită la 100 de kilometri de cometă. Magnetometrul face parte dintr-o serie de cinci instrumente denumită Rosetta’s Plasma Consortium (RPC). Aceste instrumente sunt concepute pentru a monitoriza modul în care cometa interacţionează cu vântul solar. Ele analizează şi structura „atmosferei” sau coamei cometei.

Sonda Rosetta însoţeşte cometa 67/P Ciurimov-Gherasimenko prin spaţiu, până în luna decembrie a anului viitor, continuând-uşi misiunea şi după ce cometa va ajunge la periheliu (cel mai apropiat punct al traiectoriei ei faţă de Soare) în luna august. Modulul robotizat Philae îşi va încheia misiunea de analiză a compoziţiei nucleului cometei în luna martie 2015.