Capitala, fără tramvaie noi. STB a anulat licitația câștigată de Electroputere VFU Pașcani

STB a anulat licitația pentru 40 de tramvaie și câștigată de Electroputere VFU Pașcani. Astfel, Capitala va rămâne și în 2021 fără tramvaie noi.

13 ian. 2021, 13:40
Capitala, fără tramvaie noi. STB a anulat licitația câștigată de Electroputere VFU Pașcani

Electroputere VFU Pașcani a fost declarat câștigătorul licitației pentru 40 de tramvaie, cu posibilitatea suplimentării comenzii cu încă 60 de tramvaie, la finele lui iulie 2020. Cinci luni mai târziu, nu numai că nu s-a semnat contractul, dar producătorul din Pașcani a fost anunțat că se anulează licitația, pe motiv de lipsă de fonduri.

Licitație anulată de STB

„A fost anulata din lipsa de fonduri. Noi, STB, nu avem bani, daca nu suntem prinsi pe lista de investitii de la Primarie. Aceasta achizitie nu a fost prinsa deloc anul trecut”, a declarat Mihai Petcu, directorul STB, pentru Club Feroviar. Intrebat de unde stie daca in acest an investitia nu va fi inclusa pe lista obiectivelor finantabile de Primaria Municipiului Bucuresti, din moment ce bugetul Capitalei nu a fost aprobat, nefiind gata nici cel national, Mihai Petcu a evitat sa raspunda. Licitatia, lansata in 2019, avea o valoare estimata cuprinsa intre 307,6 milioane de lei (corespunzator unui numar de 40 de tramvaie) si 769 milioane de lei (100 de tramvaie).

Cum vor arăta cele 100 de tramvaie noi din Bucureşti

Nicușor Dan, primarul Capitalei, voia să semneze contractele pentru tramvaie până la finalul anului trecut, iar primul tramvai modern urma să ajungă de la Pașcani la București în martie 2021, conform unor informații publicate de Club Feroviar pe 14 decembrie, scrie ECONOMICA.NET.

Un alt contract de tramvaie pentru care a fost desemnat câștigătorul în urmă cu patru luni este cel pentru 100 de tramvaie de 36 metri, pus la bătaie de Primăria Capitalei și având finanțare din fonduri europene. Rămâne de văzut dacă acesta va fi semnat sau va avea aceeași soartă ca cel scos la licitație de STB. Chiar dacă acest contract va fi semnat imediat, primul tramvai din comanda către producătorul câștigător, Astra Vagoane Călători, va sosi abia în 2022.