Capitala riscă să rămână fără căldură. Romgaz ar putea opri furnizarea de gaze către ELCEN

Furnizarea energiei termice în Bucurelti ar putea fi sistată începând de luni. Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis să opreasca livrarea de gaze către producătorul de energie termică ELCEN din cauza unor datorii de peste 300 de milioane de lei. Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, spune însă că datoriile ar putea fi eşalonate.

13 nov. 2015, 12:04
Capitala riscă să rămână fără căldură. Romgaz ar putea opri furnizarea de gaze către ELCEN

Electrocentrale București (Elcen) ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani, a declarat vineri, pentru Agerpres, Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN.

‘Noi ieri am avut un CA al Elcen, în trei runde, și în ultima rundă am ajuns și la o formulă finală de a accepta continuarea relațiilor comerciale în condițiile în care ne acceptă o perioadă de un an de grație și o eșalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acționar, se pare că acceptă această variantă și vom avea gaze ca să producem apă caldă și căldură pentru bucureșteni’, a spus Nicolaescu.

El a precizat că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura în această iarnă.

Un comunicat al Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz remis, vineri, AGERPRES, anunța că, în data de 12 noiembrie, Consiliul de Administrație al companiei a luat act de faptul că nu a fost îndeplinită condiția stabilită pentru ‘continuarea relațiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015’ și anume aceea de a prezenta, până la data respectivă, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz.

CITEŞTE ŞI Şeful RADET: Dacă nu se aprobă bugetul, căldura va mai fi asigurată în Bucureşti cam O SĂPTĂMÂNĂ

Până la data prezentei, Electrocentrale București S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane de lei către Romgaz, nu a solicitat prelungirea relațiilor contractuale, cu respectarea condițiilor solicitate de Romgaz, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante, însoțit de instrumente de garantare. Romgaz își exprimă disponibilitatea de continuare a relațiilor contractuale cu Electrocentrale București S.A., numai în condițiile respectării prevederilor legale și a intereselor companiei și ale acționarilor acesteia’, spunea comunicatul citat.

Președintele Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), Gabriel Dumitrașcu, a declarat vineri că bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură dacă CGMB nu intră în procedură de urgență și nu aprobă bugetul.

„Începând de acum, RADET nu mai poate cheltui nicio sumă. A ajuns să cheltuiască peste 90% din execuția bugetară a anului anterior. Legea prevede că peste acest cuantum nu mai poți cheltui nicio sumă până la aprobarea bugetului. Chiar dacă luni se aprobă un împrumut de trezorerie către CGMB, acești bani nu vor putea fi virați în conturile RADET în lipsa unei prevederi într-un buget de venituri și cheltuieli aprobat. Este încă o necesitate pentru a aproba acest buget de venituri și cheltuieli”, a declarat Dumitrașcu.

ELCEN a fost înființată în decembrie 2002, ca filiala a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăți comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii și Mediului de Afaceri este principalul acționar al companiei, deținând 97,51% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de Romgaz (2,49%).