Căpitanul unui vas cu migranţi, amendat cu 10.000 de euro

Căpitanul german al unei nave implicate în salvarea de migranţi naufragiaţi a fost amendat marţi cu 10.000 de euro de un tribunal din Malta, evitând în schimb o condamnare la închisoare, relatează dpa.

14 mai 2019, 11:56
Căpitanul unui vas cu migranţi, amendat cu 10.000 de euro

Germanul, Claus Peter Reisch, era acuzat că a adus nava MV Lifeline în apele teritoriale malteze fără a dispune de autorizările necesare.

Judecătorul Joseph Mifsud a menţionat că Reisch nu va fi trimis după gratii pentru că a „dat permanent dovadă de respect şi s-a supus celor impuse de curte”.

Cei 10.000 de euro urmează să fie puşi la dispoziţia unor instituţii bisericeşti care asigură servicii în slujba comunităţii, se precizează într-un comunicat al organizaţiei neguvernamentale germane Mission Lifeline.

Reisch a fost pus sub acuzare după ce MV Lifeline a adus în Malta peste 200 de migranţi salvaţi pe Marea Mediterană, la sfârşitul lui iunie anul trecut, după o dispută internaţională de şase zile în legătură cu soarta celor salvaţi.

Citeşte şi Salvini va amenda nave care salvează migranţi din Mediterana. Amenzi între 3.500 şi 5.500 de euro de migrant

În ultimele luni, o serie de state din sudul Europei cum sunt Malta şi Italia au respins accesul în porturile lor al mai multor nave umanitare, în încercarea de a descuraja traversările ilegale dinspre Libia.

Un purtător de cuvânt al ONG-ului german a asigurat că organizaţia va face apel la decizia „scandaloasă” de marţi, care este „în mod clar una politică”.