Capsula cargou ATV-4 Albert Einstein s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională

Capsula cargou ATV-4 Albert Einstein, cel de-al patrulea cargou european automat care a aprovizionat Staţia Spaţială Internaţională (ISS), s-a desprins luni dintr-un port de andocare al staţiei, conform programului, a anunţat NASA.

28 oct. 2013, 15:02
Capsula cargou ATV-4 Albert Einstein s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională

Capsula ATV-4 s-a detaşat la ora 08:55 GMT de modulul Zvezda al ISS, unde a andocat la 15 iunie. În momentul desprinderii ISS se afla deasupra Kazahstanului, scrie Agerpres.

Capsula este încărcată cu o serie de deşeuri nepericuloase produse la bordul ISS şi urmează să fie distrusă la reintrarea în atmosferă, sâmbătă, deasupra unei zone nelocuite, în sudul Oceanului Pacific.

Centrul de control al misiunii capsulei ATV-4 de la Toulouse (sud-vestul Franţei) va începe manevrele de reintrare în atmosferă la ora 12:00 GMT, în timp ce ATV-4 se va afla la 120 de kilometri de staţie, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Echipajul ISS poate urmări dezintegrarea capsulei la reintrarea în atmosferă.

Lansată la 5 iunie cu ajutorul unei rachete Ariane 5 de la baza din Kourou (Guyana Franceză), capsula ATV-4 a transportat spre ISS o încărcătură record de aproximativ 7 tone de echipamente, apă, carburant şi alimente pentru echipajul avanpostului orbital. Cu o greutate totală de 20,2 tone, capsula ATV-4 este cel mai greu obiect trimis vreodată în spaţiu de ESA.

În încheierea misiunii sale, capsula ATV-4 Albert Einstein a înregistrat un nou record: s-a desprins de ISS cu cea mai mare cantitate de deşeuri încărcate vreodată la bordul unui astfel de vas spaţial, deşeuri care vor fi distruse odată cu capsula la reintrarea în atmosferă.