„Capsula frigului”, provocarea supremă. Experiment inedit, patru zile petrecute la minus 50 de grade Celsius

Trei polonezi au început un experiment în care îşi propun să stea, timp de 100 de ore, la minus 50 de grade Celsius, pentru a vedea cum reacţionează corpurile lor la temperaturi extrem de scăzute.

08 feb. 2018, 10:07
„Capsula frigului”, provocarea supremă. Experiment inedit, patru zile petrecute la minus 50 de grade Celsius

Experimentul se petrece într-un laborator, la Universitatea Tehnologică din Cracovia. Această „Capsulă a frigului” are 200 de metri pătraţi, este plină cu zăpadă, iar echipamentele sunt în stare să imite vântul. Lumina funcţionează asemenea celei naturale, scăzând treptat în intensitate la apropierea serii. “Sigur că ştim că impactul frigului poate fi periculos, dar aici, spre deosebire de mediul natural, în caz de probleme de sănătate, putem interveni rapid”, a explicat cercetătorul Janusz Pobędza.

Un alpinist, un expert în tehnici de supravieţuire şi un ciclist au fost de acord să campeze în acest laborator pentru 4 zile. O echipă de ingineri, medici, biochimişti şi psihologi va studia felul în care condiţiile arctice le afectează organismul, dar şi comportamentul şi gândirea.

Fiecare dintre ei testează o altă dietă, pentru a observa care e cea mai potrivită pentru aceste condiţii. Iar o echipă de tehnicieni le pregăteşte provocări suplimentare: o accidentare, defectarea echipamentului sau căderea într-o crevasă. Experimentul din Capsula Frigului se va încheia sâmbătă.