Captură-record de heroină în SUA, provenită din Mexic. Valora 50 de milioane de dolari

Circa 70 kg de heroină provenind din Mexic, cu o valoare de piață de 50 de milioane de dolari, au fost confiscate în cartierul Bronx din New York, au anunțat marți autoritățile, precizând că este vorba despre o captură-record pentru statul New York.

20 mai 2015, 05:43
Captură-record de heroină în SUA, provenită din Mexic. Valora 50 de milioane de dolari

Doi traficanți au fost arestați, printre care și șeful presupus al rețelei, Jose Mercedes, fiind confiscate și o armă de foc și 2 milioane de dolari cash. Aceasta este cea de a patra cea mai mare captură de heroină din SUA.Drogurile erau ascunse într-o mașină aflată într-o parcare privată din apropierea unui parc, lângă școala Horace Mann, unitate de învățământ privat reputată în SUA.

Heroina era împărțită în 70 de pachete etichetate „Rolex”, într-un compartiment secret sub pardoseala unui Chevrolet Suburban, unde se mai aflau și 24.000 de dolari, potrivit anchetatorilor. Cele două milioane de dolari și arma de foc au fost găsite sub podeaua unui apartament legat de grupul de traficanți.

Șeful presupusei rețele, Jose Mercedez, de 46 de ani, a fost arestat duminică, alături de un complice, Yenci Cruz Francisco, de 19 ani, care la momentul arestării tocmai pornea automobilul Chevrolet Suburban. Cei doi bărbați au fost inculpați luni pentru trafic de droguri și sunt în prezent în detenție. Alți doi suspecți, printre care fiul lui Mercedes, au fost arestați în noiembrie, potrivit autorităților, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Progresul cu două tăişuri: Cercetătorii pot obţine heroină din zahăr

Rețeaua lui Mercedes era principala sursă de heroină pentru utilizatorii din New York și din statele apropiate Connecticut, Massachusetts, Pennsylvania și Rhode Island. Grupul era aprovizionat lunar de la Culican, în Mexic, sector controlat de cartelul Sinaloa. „Această încărcătură este atât de importantă că putea să asigure o doză de heroină pentru fiecare bărbat, femeie și copil din New York”, a declarat procurorul special antidrog Bridget Brennan.

Autoritățile americane au avertizat în mai multe rânduri în privința creșterii consumului de heroină în SUA. Numărul deceselor provocate de supradoze au crescut cu 45% între 2006 și 2010, iar cantitatea de drog confiscată în fiecare an la frontiera mexicană a crescut de aproape patru ori între 2008 și 2012.