Carantinarea Capitalei, ședințe cruciale. Raed Arafat, chemat la Guvern. Noi criterii de carantinare, discutate la Ministerul Sănătăţii

Premierul Florin Cîţu a avut luni o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu primarul General al Capitalei Nicuşor Dan, dar şi cu primarii de sectoare în contextul creşterii alarmante a incidenţei COVID-19 în Bucureşti. La Guvern a fost chemat şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. De asemenea, tot astăzi la Ministerul Sănătăţii are loc o întâlnire cu reprezentanţii INPS, DSU şi cu specialişti din sănătate publică şi epidemiologie pentru a discuta noi măsuri pentru limitarea răspândirii COVID. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea recent că nu este exclus ca Bucureştiul să intre în carantină dacă ajunge la o incidența de 6.

22 mart. 2021, 10:05
Carantinarea Capitalei, ședințe cruciale. Raed Arafat, chemat la Guvern. Noi criterii de carantinare, discutate la Ministerul Sănătăţii

Premierul Florin Cîţu a avut luni o întâlnire, la Palatul Victoria, cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și cu primarii de sector din București pentru a discuta despre măsurile ce se impun în contextul creşterii incidenţei COVID în Capitală.

Bucureştiul şi nouă judeţe, în scenariul roşu. Număr mare de cazuri COVID-19 în Capitală

Un număr de 3.743 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a peste 13.000 de teste, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Cele mai multe cazuri COVID-19 au fost raportate la Bucureşti, 1.446 în 24 de ore.

În Bucureşti, rata de infectare a crescut la 5.67 de la 5.33 cât era ieri.

Ședință la Ministerul Sănătăţii pentru schimbarea criteriilor de carantinare

Şi la Ministerul Sănătăţii, de la ora 14, se va organiza o întâlnire cu reprezentanți ai Institutului Național de Sănătate Publică, Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și cu specialiști în sănătate publică și epidemiologie privind situația epidemiologică.

„București și Ilfov sunt interconectate. Este important să fie abordate unitar, e o masă mare oameni care se deplasează. Încet-încet, această libertate nu ne-o vom mai putea permite. Trebuie pași suplimentari. Situația nu e roz. Colegii zic că e mult e greu, suntem supraîncărcați, suntem în situația din noiembrie. Am pornit spre 1000 de paturi de terapie peste care adăugăm. Situația în țară nu e liniștitoare.

Este un moment în care trebuie să avem grijă. Măsurile trebuie luate cât de repede. Mi-e greu să zic un termen, mâine avem ședința. Aceste măsuri vor fi făcute publice”, a declarat Andreea Moldovan.

 

„Este foarte important ca populaţie să respecte măsurile şi cel mai bine este să o respecte de bunăvoie. (…) Având în vedere faptul că rata a crescut destul de mult, cu jumătate de punct procentual de ieri până astăzi, mâine voi avea o întâlnire cu DSP şi dacă se poate şi cu INSP pentru a vedea ce părere au dumnealor şi ce măsuri suplimentare ar putea să fie adoptate în cazul în care ajungem în scurt timp la incidenţa de 6. (…) Dacă ajungem peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri conform ordinului comun al ministerelor Educaţiei și Sănătăţii.

De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, adică şi Bucureştiul şi evident localităţile limitrofe, care sunt deja în carantină, în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţiile în special în mijloacele de transport în comun, pieţe, mall-uri şi aşa mai departe. Evident că deplasarea va trebui făcută doar în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe proprie răspundere”, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica, duminică.

Alin Stoica a precizat că nu se vor lua măsuri „doar de dragul” de a fi luate, ci doar dacă acestea sunt eficiente pentru stăpânirea pandemiei.

„Nu o să luăm niciodată măsuri doar de dragul de a le lua, ci dacă sunt eficiente din punct de vedere al epidemiologilor, de exemplu, şi dacă ei ne spun că acea măsură este eficientă pentru stăpânirea fenomenului, atunci o să o luăm. Dacă nu este eficientă, nu o luăm. Am prelungit pentru 14 zile dar dacă intervin noutăţi evident în momentul în care intervin vom reveni cu alte măsuri”, a precizat Stoica.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, indicele de infectare pentru București, raportat duminică, a fost de 5,33 la mia de locuitori.

Citiți și Andreea Moldovan: Valul trei al pandemiei de coronavirus nu poate fi depășit fără carantină

 

Lucian Bode: Bucureştiul nu va intra în carantină doar pe baza indicelui de 6 infectări la mia de locuitori

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat luni că decizia ca Bucureştiul să intre în carantină nu se va baza doar pe coeficientul de 6 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

„Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiştii spun foarte clar: sunt mai mulţi factori, printre care şi acest indice de peste 6 la mie, care pot conduce la o astfel de decizie. Aşadar, nu trebuie să ne grăbim, nu trebuie să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populaţie, trebuie să fim foarte clari în declaraţii (…), dar dacă se va ajunge să depăşim indicele de 6 la mie, cu siguranţă, împreună cu DSU, cu toţi factorii implicaţi, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi24.

Citiți și O nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge în România. Unde vor fi distribuite dozele


loading...