Caravana Turului Italiei vizată de un ATENTAT la Dublin. Bomba a fost DEZAMORSATĂ

Poliţia irlandeză a reţinut luni un bărbat, după ce sâmbătă a descoperit o bombă la Dublin, cu doar câteva ore înaintea trecerii caravanei Turului ciclist al Italiei, Il Giro.

12 mai 2014, 14:17
Caravana Turului Italiei vizată de un ATENTAT la Dublin. Bomba a fost DEZAMORSATĂ

Obiectul exploziv, în perfectă stare de funcţionare, potrivit poliţiei irlandeză, a fost descoperit „în parkingul unui hotel în jurul orei 21,00”, sâmbătă, cu o zi înainte de sosirea din cea de-a treia etapă a Giro, câştigată duminică, la Dublin, de germanul Marcel Kittel.

Hotelul Finnstown Country House, situat în vestul capitalei irlandeze, a fost evacuat în timp ce acolo avea loc petrecerea după o căsătorie. Stabilimentul a rămas închis până la ora 4 dimineaţă, până când echipele de intervenţie au dezamorsat bomba fabricată cu fertilizanţi.

Citeşte şi Chris Froome a câştigat ediţia 100 a Turului Franţei

Potrivit experţilor în securitate, dacă ar fi explodat, bomba ar fi cauzat pagube importante, reamintind de tehnicile utilizate de IRA (Armata Republicană Irlandeză) în cei 30 de ani de conflict din Irlanda de Nord.

Un bărbat de 55 de ani a fost arestat duminică şi se află în continuare în detenţie. El este bănuit că ar avea legături cu IRA-adevărată (Real Irish Republican Army), o fracţiune disidentă a IRA, care se opune procesului de pace.

Zeci de mii de spectatori s-au aflat duminică, la Dublin, pe marginea străzilor, pentru a urmări etapa din Giro plecată în acest an de la Belfast, capitala Irlandei de Nord şi epicentrul violenţelor interconfesionale care au făcut circa 3.500 de morţi între 1969 şi 1999.