Card de sănătate 2025. Cât timp este valabil și cum poți verifica dacă ești asigurat

Card de sănătate 2025. Cardul de sănătate este un document crucial pentru accesul la serviciile medicale. Aflați ce reprezintă, cum se activează și cât timp este valabil.
Alina Costache
08 apr. 2025, 13:14
Card de sănătate 2025. Cât timp este valabil și cum poți verifica dacă ești asigurat
Card de sănătate 2025. Cât timp este valabil și cum poți verifica dacă ești asigurat

Card de sănătate 2025. Cardul de sănătate este un document crucial pentru accesul la serviciile medicale din România, permițând decontarea acestora. Toate persoanele asigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc un card de sănătate, însă nu toți posesorii sunt conștienți de data expirării acestuia.

Ce este Cardul Național de Asigurări de Sănătate

Cardul Național de Asigurări de Sănătate este un card din plastic cu cip integrat și permite accesul pacienților asigurați la servicii medicale și farmaceutice pe teritoriul României.

Acesta conține un circuit integrat cu microprocesor, care este esențial pentru validarea serviciilor medicale furnizate de diferite entități și pentru decontarea acestora din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Cardul de Sănătate funcționează ca un cod de acces pentru sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prescripția electronică (PE) și cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS).

Citește și : Niciun român nu ar trebui să mai cumpere acest aliment din comerț. E periculos pentru sănătate

El este destinat persoanelor asigurate cu vârsta de peste 18 ani, iar copiii nu au nevoie de acest card pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, conform legislației.

Cei care nu au primit încă acest card, fie din cauza neemiterii, fie din cauza absenței lor la domiciliu la momentul distribuirii acesteia pot continua să beneficieze de servicii medicale. Persoanele ce nu sunt asigurate pot beneficia numai de servicii de urgență sau plătite.

Cum se activează cardul

Pentru a fi utilizat, cardul trebuie activat, la orice furnizor de servicii medicale (cu excepția farmaciilor), la prima vizită după primirea cardului. Activarea presupune înlocuirea codului PIN inițial (0000), cu unul personal, care nu trebuie divulgat.

Activarea cardului se poate face la cabinetul medicului de familie, iar utilizarea sa este simplă. Practic, persoana asigurată îl prezintă la furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice, ce îl introduc într-un aparat special și solicită introducerea codului PIN.

Astfel, serviciile sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Cât timp este valabil cardul de sănătate

Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 iulie 2018 a fost prelungită de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.

Este important de menționat că aceste carduri sunt recunoscute ca fiind valabile de către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilității inscriptionate pe suprafața din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani.

Citește și : Tratament de ultimă generaţie în oncologie: radioterapia stereotaxică. Dr Irinel Popescu: „Costurile sunt în cea mai mare parte acoperite în mediul privat, la fel ca în spitalele publice”

De asemenea, cardurile naționale de sănătate emise începând cu data de 1 august 2018 au de la început o durată de valabilitate de șapte ani, conform aceleiași Hotărâri de Guvern.

Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscripționată pe document a expirat, deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri