Cardiologul care l-a consultat pe Ekeng în ianuarie: Îmi asum o mie la sută. Cardiac, era normal

Adriana Maria Marinescu, medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, a afirmat pentru ProSport, după ce Institutul Naţional de Medicină Legală a publicat rezultatele autopsiei lui Patrick Ekeng, că fotbalistul era sănătos în ianuarie.

11 mai 2016, 18:29
Cardiologul care l-a consultat pe Ekeng în ianuarie: Îmi asum o mie la sută. Cardiac, era normal

Doctoriţa Adriana Maria Marinescu, care profesează din 1993, a declarat pentru ProSport că nu se poate vorbi în niciun caz de vreo problemă genetică şi că Ekeng era sănătos când a primit acceptul medicilor astă-iarnă, în ianuarie: „Eu nu ştiu care este rezultatul, care este concluzia. Acest sportiv a avut două ecografii în Bucureşti care erau normale. Modificările care sunt pe electrocardiogramă, pe suprafaţă, aparţin, cu o specificitate de peste 90%, fenotipului african.

Fenotipul african nu are, teoretic, particularităţi electrocardiografice descrise ca specifice, în afara acestor unde T negative care pot să apară şi sunt recunoscute în literatură, dar există, într-adevăr, modificări ale undei T care apar preponderent la atleţi, mult mai puţin la fotbalişti, însă în cadrul cardiomiopatiei, care este o afectare structurală, într-adevăr, şi cu o bază genetică, pot să apară modificări ale muşchiului, ale structurii„.

Citeşte şi OFICIAL. Raportul INML pentru disecţia cordului în cazul morţii lui Patrick Ekeng

Medicul Marinescu spune că nu contestă rezultatele la care au ajuns cei de la INML, dar are altă opinie: „Din punctul meu de vedere, el a fost examinat pe 12 ianuarie la mine, pe 14 ianuarie de colegul meu care este un specialist, un profesionist de excepţie, un medic foarte-foarte bun. Din punctul meu de vedere, cardiac, este normal. Eu pot să am un punct de vedere şi l-am avut. Am spus: da, l-am examinat, este poziţia 109 din registru pe 12 ianuarie, am avut documente care spuneau că ecografia din Franţa era normală, ca dimensiuni era aproximativ… Deci n-am ce să…

Citeşte şi Graziela Vâjâială, şef ANAD: Patrick Ekeng a fost testat în aprilie, rezultatele au fost negative

La mine a fost normal. Nimeni nu are niciun interes să rişte. Omul a fost normal cardiac. În momentul în care va apărea un comunicat al Ministerului Sănătăţii îl voi citi, dacă voi fi chemată la Colegiu voi spune ce v-am spus, dar asta e o discuţie teoretică. Nu am niciun motiv să mă ascund, am 21 de stopuri cardiace reanimate, sunt cardiolog din 93, aşa că, slavă Domnului (…) Îmi asum mie în sută, sau sută de mii în sută, cum vreţi, rezultatul examinării. El avea examinări succesive. În 2015 fusese examinat în Franţa şi era normal, eco-cord şi… n-am văzut o coronarografie, e adevărat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie şi pe 14 ianuarie a făcut un eco-cord la Medas.

Personal, repet, personal, mă îndoiesc că omul a avut ceva de provenienţă cardiacă. Dar, asta este. El avea modificări pe inferolateral, care fenotipic pot aparţine sportivilor… Fenotipului african. A făcut o ecografie, am văzut-o. L-am rugat să o legalizeze şi pe cea din Franţa. În România l-am văzut doi cardiologi a căror competenţă nu poate fi pusă la îndoială. Aşa a fost atunci. Dacă se găseşte altceva, asta este!„.