Cardul de sănătate. Cât este valabil și ce acte sunt necesare pentru schimbarea lui

Cardul de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. Este instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul de sănătate.

12 mart. 2024, 09:35
Cardul de sănătate. Cât este valabil și ce acte sunt necesare pentru schimbarea lui

De cardul de sănătate beneficiază toate persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Copiii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de servicii medicale gratuite în baza asigurării părinților.

Cardul de sănătate primit de asigurat conţine doar datele de identificare ale asiguratului. Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:

  • Numele şi prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
  • Data naşterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)
  • Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

Citește și: Aproape un milion de români vor beneficia de servicii stomatologice gratuite. Serviciile vor fi suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate

Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice.

Cardul se primește foarte ușor: acesta este trimis titularilor prin poștă, iar angajații poștei trebuie să-l livreze personal, solicitând semnătura și prezentarea unui act de identitate. Dacă titularul dorește ca altcineva să primească cardul în locul său, este necesară o împuternicire. Durata de valabilitate a cardului de sănătate este de 7 ani.

Citește și: Un tânăr medic specialist ATI a răbufnit! ”Dacă îmi spunea cineva că ăștia vor fi banii mei nu credeam. Nu credeam că îmi voi număra mărunțișul”

Multe carduri expirau în 2021, în timpul pandemiei de COVID-19. De aceea, Guvernul a decis să prelungească valabilitatea lor cu 7 ani. Pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor.

Documente necesare pentru a schimba cardul de sănătate
Dacă vrei să îți schimbi cardul de sănătate în 2024, fie că l-ai pierdut, ți-a fost furat sau ți-ai schimbat numele, atunci trebuie să prezinți următoarele documente:

Cerere tip
Copie a actului de identitate
Dovada plății contravalorii cardului duplicat (15,26 lei), poată fi achitată la casieria CASM
Declarație împuternicire în cazul în care posesorul este în imposibilitate de a se deplasa;