Cardul de sănătate nu este de la diavol. Soluţia pentru preoţii care îl refuză din motive religioase

Feţele bisericeşti nu sunt de acord cu introducerea cardurilor de sănătate, pe care le consideră "unealta diavolului". Pentru a-i împăca, propunerea Casei Naţionale de Sănătate este o variantă de card fără cip.

16 ian. 2015, 09:13
Cardul de sănătate nu este de la diavol. Soluţia pentru preoţii care îl refuză din motive religioase

Sute de calugari si maicute de la diverse lacasuri de cult din tara au refuzat sa primeasca de la postas cardul de sanatate, din cauza cipului pe care il contine. Printre cei care considera acest card ca fiind „unealta diavolului” se numara maicutele de la Manastirea Dobru si calugarii de la Schitul Carbuna din judetul Neamt, potrivit ziare.com.

CITEŞTE ŞI: TOT ce trebuie să ştii despre CARDUL DE SĂNĂTATE. De când e OBLIGATORIU şi cum îl activezi

Pentru a elimina reticentele legate de cip, Casa Nationala de Sanatate a propus introducerea unor carduri cu banda magnetica sau semnatura electronica. Acestea insa ar costa titularul 3 euro, celelalte fiind distribuite gratuit.

Nu toti clericii sunt impotriva cardului de sanatate. „Imi pare rau de atitudinea maicutelor. Cred ca este nevoie de o informare corecta, pentru ca lumea sa nu aiba astfel de suspiciuni. Cardul national de sanatate nu inseamna o lepadare de credinta. Sa nu se faca legatura intre cardul de sanatate si credinta. Omul isi poate cauta linistit credinta, fara a se gandi ca detine un card de sanatate care ii poate fi necesar atunci cand se imbolnaveste si are nevoie de spitalizare, de asistenta medicala. (…) Biserica nu a fost niciodata impotriva tehnicii, mai ales cand este vorba de darul sfant al vietii„, a declarat preotul Vasile Pavaleanu, parohul bisericii Sfantul Ioan Botezatorul din Piatra-Neamt.

Utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate va fi obligatorie de la 1 februarie.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat vineri că autoritățile vor găsi o alternativă la cardul de sănătate pentru persoanele care îl refuză.

„În momentul de față aș vrea să văd câți sunt cei care refuză cardul. Din datele noastre sunt puțini două sau trei mii. O parte din cei care au returnat cardul acum vin și cer. Este clar că trebuie să găsim o alternativă pentru că sunt oameni care îl refuză din motive mai mult sau mai puțin obiective, mai mult sau mai puțin înțelese de mine. Vom găsi ca alternativă acea adeverință, însă prin aceasta vor fi puși pe drumuri de la casă la medic și așa mai departe. Dacă doresc adeverința, va rămâne adeverința, nu doresc ca cineva să rămână fără servicii medicale pentru faptul că s-a introdus cardul. Cardul dă asigurarea că acel serviciu medical a fost efectuat la momentul respectiv, este cheia de acces, (…) vor scădea acele servicii medicale raportate, dar de fapt neefectuate” a susținut Ciurchea la o dezbatere.

El a precizat că adeverința prin care se dovedește calitatea de asigurat este valabilă cât timp se plătesc asigurările de sănătate. Președintele CNAS a precizat că aceeași adeverință este valabilă atât la medicul de familie, dar și al alt furnizor de servicii medicale.

„Adeverința este valabilă atâta timp cât se plătesc asigurări. În cazul în care este asigurat permanent va fi valabilă până va veni și va spune că nu mai dorește adeverință și dorește card. Este nevoie de adeverință pentru că eu trebuie să știu că este asigurat și îi dau pachetul de servicii medicale. Fără card va trebui să te duci și să ceri o adeverință. Adeverința este valabilă și la medicul de familie și la oricare furnizor de servicii medicale”, a mai afirmat șeful CNAS.

Potrivit acestuia, prin introducerea cardului s-ar putea face economii în sistemul de sănătate de aproximativ 20%.

„Data de 1 februarie este data de introducere a cardului. Asta nu înseamnă că de la 1 februarie nu vom găsi alternative și pentru cei care nu doresc cardul. Aproximativ 95% din populație a primit cardul. Mai mult de 90% doresc cardul”, a susținut președintele CNAS.

El a subliniat că persoanele care nu au primit cardul îl pot ridica de la Casa de asigurări de sănătate.

„Cel care nu și-a primit cardul se poate duce la casa de asigurări de sănătate. Toate casele sunt în măsură să distribuie acel card. Am luat și măsura pentru a putea fi inițializat la Casa de asigurări de sănătate pentru a nu mai pune omul pe drumuri. După ce vom ajunge la înțelegere cu cei din conducerea medicilor de familie, vom anunța când vor fi date cardurile către aceștia”, a explicat Vasile Ciurchea, potrivit Agerpres.


loading...