Cardurile educaţionale au fost alimentate. Pe ce se pot cheltui cei 500 de lei de la stat

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.
Filip Stan
18 dec. 2024, 09:01
Cardurile educaţionale au fost alimentate. Pe ce se pot cheltui cei 500 de lei de la stat

Cardurile educaționale 2024. Tichetele nou emise și distribuite din noiembrie au fost încărcate cu 500 de lei de luni, 16 decembrie, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ce se poate cumpăra cu cardurile educaţionale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, care au fost emise recent pentru părinții și beneficiarii din acest anul școlar 2024-2025 și distribuite din luna noiembrie, au fost încărcate începând de luni, 16 decembrie, anunță reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro. Amintim, în urmă cu o lună, pe 18 noiembrie, în săptămâna alegerilor parlamentare, a început încărcarea cardurilor pentru cei care le aveau de anul trecut și care au fost declarați eligibili și în acest an.

Cât câștigă un casier la LIDL, în România. Salariile sunt tot mai mari și se angajează oameni cu minim opt clase

 

Edupedu.ro a primit zilnic în ultimele săptămâni mesaje de la părinți și beneficiari prin care anunțau că au ridicat cardurile noi de la școală încă de la finalul lunii noiembrie, însă nu au fost încărcate.

MIPE nu a anunțat oficial un calendar când ar urma să fie încărcate noile carduri, dar șeful ISJ Dâmbovița, Valentin Stancu a explicat pentru Edupedu.ro că motivul pentru care multe carduri educaționale încă nu au fost încărcate este acela că instituția mai face o verificare suplimentară a CNP-urilor beneficiarilor. „Sunt cazuri în care într-o familie dacă anul trecut beneficiar era tatăl, acum s-a depus cerere pe numele mamei și trebuie reverificate aceste CNP-uri.

Cresc salariile pentru aceşti bugetari, 1.000 de lei în plus pentru fiecare angajat din 2025. Decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie

Deocamdată nu se cunoaște numărul celor care au primit cardurile noi. Edupedu.ro a făcut o solicitare în acest sens către MIPE și vom publica răspunsul când îl vom primi.

În total ar urma să primească sprijinul de 500 de lei pentru rechizite și haine, în acest an școlar, peste 650 de mii de elevi și preșcolari, potrivit anunțului Ministerului, lansat în campania electorală.

Părinții care au pierdut cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine trebuie să depună o cerere la școală, preciza recent ISJ Ilfov.

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, prin OUG nr 83/ 2023 pot face cerere pe tot parcursul anului școlar.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici