Care a fost, de fapt, relaţia dintre câinele Calu şi Pistruiatul. În realitate, câinele-maior nu asculta decât de instructorul lui

Actorul Costel Băloiu avea doar 13 ani atunci când a fost selectat să joace în filmul „Pistruiatul”. Câinele Calu a fost partenerul lui "Pistruiatul" în film, însă, în realitate, între cei doi nu s-a putut lega o relaţie de prietenie deoarece Calu nu asculta decât de instructorul lui.

13 sept. 2023, 08:51

Câinele Calu şi Pistruiatul erau prieteni doar în film. În realitate, patrupedul nu asculta decât de comenzile instructorului său, Ion Taşcă. Calu, pe numele său real Kalo, avea gradul de maior în armată şi aparţinea Securităţii.

Care a fost, de fapt, relaţia dintre câinele Calu şi Pistruiatul

Din păcate, actorul Costel Băloiu nu a reuşit să se împrietenească deloc cu câinele-lup. Ba, mai mult, a ajuns să se teamă de el.

Pe Calu, câinele meu din film, îl chema de fapt Kalo. Era un nume unguresc şi în film au vrut să-i zică altfel, dar el nu răspundea decât la Kalo, aşa că nu s-a găsit altă soluţie decât să i se spună Calu.

Sincer să fiu, pe mine nu mă asculta deloc, iar de mâncat mânca doar din mâna instructorului său, oricât de mult am vrut eu să mă apropii de el. Era câine de Securitate şi avea grad de maior. El avea 42 kg, eu 31.

Ţin minte că la un moment dat, după o zi obositoare, eram şi eu, şi Calu frânţi. Filmam secvenţa cu ghiozdanul. Nu mai putea să-l ia… Eu m-am enervat şi am trântit ghiozdanul.

Mi-a spus atunci instructorul să nu mai fac niciodată aşa ceva. L-a luat pe Calu într-un colţ, unde nu era nimeni, i-a făcut un soi de terapie şi după câteva minute era drepţi”, a povestit Pistruiatul într-un interviu pentru taifasuri.ro.

Câinele Calu a murit la vârsta de 14 ani şi a fost înmormântat în curtea unităţii Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș – IJJ Mureș,  acolo unde a crescut şi a fost dresat.

Dezvăluiri din culisele filmului „Pistruiatul”

Filmul a fost conceput iniţial ca serial de televiziune, cu zece episoade a câte 30 de minute, apoi transformat în lungmetraj. Filmările, care au avut loc la Cluj şi la Oradea, s-au desfăşurat pe parcursul a nouă luni, timp în care toată familia copilului s-a mutat pe platourile de filmare.

„Era foarte mult de muncă, mâncam pe apucate şi ne odihneam la fel. Am făcut şcoala prin corespondenţă. Să fiu sincer, cei din echipa de filmare îmi făceau temele! Obositor era ritmul, de dimineaţă până seara”, îşi aminteşte Costel.