Care aparate electrocasnice consumă cel mai mult curent. Îţi încarcă factura enorm chiar şi când sunt oprite

Românii sunt speriaţi de creşterea facturilor la energia electrică şi au început să facă economii pentru a nu fi nevoiți să plătească sume astronomice la final de lună. Pentru a reduce și mai mult cheltuielile este necesar să știm care sunt cei mai mari consumatori din locuință.

08 sept. 2023, 15:46
Care aparate electrocasnice consumă cel mai mult curent. Îţi încarcă factura enorm chiar şi când sunt oprite
Care aparate electrocasnice consumă cel mai mult curent. Îţi încarcă factura enorm chiar şi când sunt oprite

Care aparate electrocasnice consumă cel mai mult curent. Potrivit estimărilor făcute de specialişti, aproape 40 de dispozitive consumă cea mai mare parte a energiei din fiecare casă. Agentia Franceză de Mediu și Management al Energiei (Ademe) recomandă scoaterea din priză a aparatelor care consumă energie inutil.

Potrivit experiților în energie, printre cei mai mari consumatori de energie electrică din casă se numără frigiderul și mașina de spălat. Însă doar cele vechi ne pot încărca factura în mod semnificativ. Astfel de electrocasnice mai vechi de 10 ani vor anula toate eforturile noastre de economisire. Înlocuirea lor cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, ar putea presupune un efort financiar, dar la finalul fiecărei luni, cu siguranță vei plăti mai puțin la energia electrică, scrie ego.ro.

Citeşte şi: Aparatul electrocasnic din casa ta care consumă mai mult decât 330 de becuri! Ce trebuie să faci ca să îți reduci factura la curent

Există însă și alte aparate care au un consum mare de energie. Pe lângă cel de aer condiționat, plita electrică se regăsește și ea în clasamentul celor mai mari consumatori din locuință. Aceasta ajunge să consume aproximativ 120 de kilowați lunar, iar specialiștii ne recomandă chiar să renunțăm la ea. Urmează pe listă televizorul, sistemul audio, consola de jocuri şi ecranul computerului. Rețineți în special că un televizor cu tehnologie LED consumă cu 25% mai puțin decât ecranele LCD și cu până la 40% mai puțin decât ecranele cu plasmă! De asemenea, nu uitați să deconectați frecvent încălzitorul electric de apă, mașina de spălat și mașina de spălat vase. De asemenea, cresc acest consum „fantomă”. Și în funcție de modelul pe care îl aveți, cutia de internet poate consuma între 5 și 20 de wați de energie electrică. Și anume, cele mai bune routere Wi-Fi moderne pot consuma în medie 10 wați. Diferența nu va fi foarte vizibilă peste o lună sau două.

Citeşte şi: Aparatul electrocasnic care consumă vara cât 560 de becuri economice într-o oră. Consumă într-un minut cât alte aparate în 4 ore

Guvernul României a plafonat consumul la energie la 255 de kilowați lunar. Românii care depășesc acest prag plătesc prețul întreg din contract. Cel mai mic tarif la energia electrică este de 0,68 lei/ kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care cuonsumă între 0 și 100 kWh inclusiv. Iar clienților care vor avea un consum între 100,01 și 300 kWh inclusiv li se va percepe un tarif de 0,80 lei/ kWh.