Care este cea mai bună poziție pentru dormit și ce spune felul în care te odihnești despre personalitatea ta. Somnul care previne ridurile și ameliorează durerile lombare

Cea mai bună poziție de dormit depinde de nevoile fiecărei persoane în parte și este un aspect foarte important pentru un somn cât mai odihnitor.

09 iul. 2021, 20:13

Cea mai bună poziție de dormit este un element important de care ar trebui să ținem cont pentru a avea un somn cât mai liniștitor, dar și pentru evitarea eventualelor dureri de spate sau lombare. Poziția în care dormim poate spune foarte multe și despre personalitatea fiecăruia. Potrivit specialiștilor poziția preferată pentru somn oferă detalii despre temperamentul nostru și despre starea mentală şi fizică. Cercetătorul irlandez Chris Idzikowski a condus o cercetare în care studiat șase poziții diferite de somn și a stabilit care este relația dintre felul în care ne odihnim și caracterul nostru.

Poziţia fătului

Persoanele care preferă să doarmă pe o parte, cu picioarele ghemuite, reprezintă 41% dintre cele 1.000 de persoane care au participat la studiul cercetătorului Chris Idzikowki. Studiul a mai arătat că o marea parte dintre cei care dorm în poziția fătului sunt femei. Potrivit studiului, persoanele care dorm în această poziție au un caracter mai sensibil, sunt timide și liniștite chiar dacă se străduiesc să pară puternice. Aceasta este și poziția ideală pe care specialiștii o recomandă celor care suferă de dureri lombare. Un pont din partea experților pentru persoanele care au durerei de spate este să doarmă cu o pernă între genunchi și să nu doarmă în fiecare noapte pe aceeași parte.

Poziţia „Dreaptă‟

Cei care dorm întinși pe o parte cu picioarele întinse și brațele întinse și lipite de picioare sunt în medie 15% dintre cei care au participat la studiu. Persoanele cărora le place să doarmă într-o astfel de poziție sunt firi extrem de sociabile, le place să fie în centrul atenției și să comunice cu cât mai multe persoane. O altă trăsăstura de caracter a oamenilor cărora le place să doarmă în poziție dreaptă este aceea că sunt „ușor credule”. Persoanele care suferă de dureri de spate pot adopta această poziție de somn, însă trebuie să țină seama de un aspect important și anume să-și alinize urechile, umerii și șoldurile în linie dreaptă, relatează healthline.

Poziţia „L‟

Poziția „L” descrie modul de a dormi cu cu picioarele întinse şi cu mâinile în faţă, ca şi cum trupul ar lua forma literei L întoarsă. Indivizii cărora le place să doarmă într-o astfel de poziție sunt puţin creduli şi suspicioși faţă de cei din jur. Aceste persoane întâmpină, de asemenea, dificultăți când vine vorba de luarea deciziilor însă odată ce au luat o decizie o urmează până la capăt. Cei cărora le place să se odihnească în această poziție trebuie să aibă o pernă de calitate care să ofere susținere spațiului dintre gât și umeri.

Cea mai bună poziție de dormit. Pozițiile de somn recomandate celor care suferă de apnee

Poziţia „Stelei de mare”

Poziția aceasta de somn este des întâlnită și reprezintă persoanele care dorm pe spate cu brațele ridicate în jurul pernei, la nivelul capului. Cei care fac parte din categoria celor care dorm precum „steluțele de mare” sunt oameni foarte loiali prietenilor, îi ajută mereu atunci când au nevoie și sunt persoane cu sufletul deschis, pe care oricine se poate baza. Totuși acestor persoane nu le place să fie în centrul atenției ci preferă să acționeze din umbră și să păstreze discreția. Acesta poziție te poate ajută să previi ridurile faciale dar și apariția acneei. Această poziție nu se potrivește celor care suferă de apnee în timpul somnului sau probleme cu refluxul acidului gastric.

Poziţia „Soldatului‟

Dormitul pe spate cu mâinile pe lângă corp, cu braţele ținute lateral, exact ca un soldat este preferat de 8% dintre persoanele care au luat parte la studiul cercetătorului irlandez. Cei care dorm în acesată poziție sunt liniștiți și rezervați, nu-și consumă energia pe probleme inutile și au standarde înalte în fiecare aspect al vieții sale. Aceasta este una dintre cele mai bune poziții pentru dormit deoarece permite o alinire corectă între gât și spate, de aceea este un stil de dormit recomandat celor care au dureri de spate.

Dormitul pe burtă

Cei care dorm pe burtă cu mâinile în jurul pernei şi cu capul întors într-o parte reprezintă 7% dintre cei care au participat la studiu. Genul acesta de persaone sunt prietenoase, dar și hipersensibile și fac cu greu față criticilor celor din jur și se adaptează cu dificultate situațiilor tensionate. Acesta poziție de dormit pune foatre multă presiune pe coloana vertebrală, ceea ce nu permite menținerea unei poziții corecte în timpul somnului, de aceea această poziție nu este recomandată celor cu dureri în zona spatelui. Cu toate acestea dormitul pe burtă priește celor are au probleme cu apneea.