Care este consola favorită a românilor

Deşi încă destul de mică, dar în continuă creştere în ultimii ani, piaţa de jocuri şi console din România începe să dea semne de maturizare. Şi dacă ne uităm la creşterea înregistrată în ultimii ani, putem spune că jocurile pe console sunt din ce în ce mai populare în rândul românilor.

21 feb. 2012, 17:01
Care este consola favorită a românilor

Potrivit Best Distribution, cele mai vândute jocuri pentru consolă, din România, au fost pentru  PlayStation 3 de la Sony, cu o pondere de 50% din piaţă, fiind urmate de Xbox, cu o cotă de piaţă de 20% şi PSP, cu o cotă de 20%. Restul cotei de 10% este împărţit de restul consolelor, printre care şi Nintendo Wii.

PlayStation 3

Caracteristica majoră a acestei console o reprezintă sistemul online unificat, denumit „PlayStation Network”, capacităţile multimedia, posibilitatea conectivităţii cu ajutorul „PlayStation Portable” şi posibilitatea folosirii discurilor Blu-ray ca principal mediu de stocare.

În 2009, Sony a realizat un rebranding al consolei, fiind astfel lansat PS3 Slim, o variantă mai subţire a consolei clasice. Ceea ce aducea nou acest model de consolă, dincolo de mărimea care a fost redusă considerabil, este nivelul redus al zgomotului produs pe durata utilizării. Recent, oficiali ai Sony au dezminţit zvonurile lansării unui nou model PlayStation, declarând că PlayStation 3 este un produs gândit pentru o perioadă de cel puţin 10 ani.

Xbox

Xbox este cea de-a şasea generaţie de console produse de Microsoft. Xbox 360 este succesorul consolei Xbox. Consola a fost anunţată pe 12 mai 2005, fiind lansată oficial, pe 22 noiembrie 2005, in SUA şi Canada, iar ulterior în restul lumii.

Modelului Xbox 360 i-a urmat Xbox 360 S, care a beneficiat de o nouă arhitectură internă cu placa de bază Valhalla. Acest aspect a contribuit la reducerea atât a dimensiunii, cât şi a nivelului de zgomot produs de versiunile anterioare. De asemenea, modelul a primit şi cinci porturi standard USB 2.0, cu două mai multe decât la modelul anterior, şi un port USB special pentru utilizarea senzorului Kinect. Introducerea senzorului Kinect a revoluţionat lumea consolelor, eliminând controlerele pentru jocurile ce necesită miscarea corpului. Până la data de 9 ianuarie 2012, Microsoft a vândut 66 de milioane de console Xbox 360, la nivel mondial.

PSP

PlayStation Portable este o consolă produsă de Sony de tipul „handheld”. Aceasta a fost lansată în Japonia, la data de 11 mai 2004, ulterior fiind lansată şi la nivel mondial. PSP este singura consolă de tip „handheld” care utilizează UMD (Universal Media Disk) ca mediu primar de stocare. Alte caracteristici sunt ecranul display, capacităţile multi-media şi posibilitatea de conectare cu PS2, PS3 şi alte console PSP, dar şi conectare la internet.

După lansarea unei versiuni mai subţiri şi mai uşoare a consolei, la începutul lunii septembrie a anului 2007, vânzările au crescut de patru ori în Marea Britanie, iar în săptămâna ce a urmat a crescut cu 200% în America de Nord. PSP va fi înlocuita de PlayStation Vita.