Care este legătura între unele medicamente și testul antidrog. Persoanele alergice și diabeticii sunt vizați în mod direct

Specialiștii ne avertizează că există o legătură între testul antidrog la care sunt supuși șoferii și anumite medicamente utilizate în tratamentul unor afecțiuni. Persoanele diabetice, dar și cei care au alergii sunt direct vizați.

22 mart. 2024, 19:39
Care este legătura între unele medicamente și testul antidrog. Persoanele alergice și diabeticii sunt vizați în mod direct
Care este legătura între unele medicamente și testul antidrog. Persoanele alergice și diabeticii sunt vizați în mod direct

Testele rapide folosite de polițiști în cazul șoferilor bănuiți că au consumat substanțe interzise sunt orientative și nu reprezintă o certitudine. Chiar specialiștii susțin acest lucru, ba chiar atrag atenția asupra unor medicamente ce pot influența rezultatul drug-test.

Citește și: CNAS: Pensiile sub 1.830 de lei vor primi compensare de 90% pentru medicamente

Care este legătura între unele medicamente și testul antidrog

Printre afecțiunile evocate de medici, ce se tratează cu medicamente ce pot altera rezultatele drug-test, se numără diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, dar și alergiile și rinitele alergice.

Dr. Cristian Paparău, medic primar Medicină Legală, a vorbit la emisiunea Doctor de bine despre aceste medicamente. În condițiile în care peste două milioane de români suferă de diabet de tip 2, aceștia sunt avertizați cu privire la ce trebuie să facă dacă li se cere un test antidrog.

„Vorbim despre metformin, este un antidiabetic utilizat frecvent de populația României. Poate da o reacție fals-pozitivă la amfetamină, pozitiv pentru amfetamină la un eventul drug-test în trafic”, a explicat medicul.

Diabetul de tip 2 nu este singura boală despre care vorbesc specialiștii. Cei șapte milioane de români diagnosticați cu hipertensiune arterială folosesc tratamente pe bază de labetalol.

„Când vorbim despre antihipertensive, vorbim despre labetalol, folosit în tratamentul hipertensiunii arteriale și a tulburărilor de ritm cardiac. Poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină”, mai dezvăluie Dr. Paparău.

Medicul a avertizat și în ceea ce privește antihistaminicele. Se știe că medicamentele antihistaminice, dar și medicamentele antialergice reduc simptomele neplăcute ale alergiilor de sezon sau din tot anul, cum ar fi alergia la acarieni. Administrate pentru simptomele alergice, cele două tipuri de medicamente pot da și ele rezultate fals-pozitive la amfetamine. Testele rapide anti-drog, care se folosesc în cazul șoferilor, au markeri care se pot lega și de substanțe asemănătoare chimic. Medicul spune că cei care urmează un tratament precum cele descrise sunt sfătuiți să refuze pur și simplu testarea și să ceară recoltarea de probe biologice.

„Dacă o astfel de persoană ia un astfel de tratament, ar fi bine totuși să refuze testarea în trafic, e dreptul lui să i se recolteze probe biologice într-o unitate de primiri urgențe sau într-o instituție medico-legală. Este legal, nu e nicio problemă, iar polițistul e obligat să vă conducă la o instituție, unde să vi e recolteze probe de sânge sau de urină. Repet, când vorbim despre teste fals-pozitive, ar fi bine ca oamenii să știe și să se ferească de o situație neplăcută generată de lipsa permisului, de deschiderea unui dosar penal, deschis până apar rezultatele finale și care, da, se va închide, dar poate dura luni de zile”, a conchis Dr. Cristian Paparău.

Citește și: Cele 5 medicamente care pot provoca pierderi de memorie. Lista completă