Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. Ce se întâmplă dacă e depășită

Vara aceasta, în întreaga lume au fost înregistrate temperaturi - record. Căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Așadar, care este limita pe care corpul nostru o poate suporta?

13 iul. 2023, 11:07
Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. Ce se întâmplă dacă e depășită

Cercetătorii Universității Roehampton din Londra au realizat recent un studiu care arată temperatura critică superioară pe care corpul uman o poarte suporta. Aceasta se încadrează între 40 și 50 de grade Celsius, după care la nivelul corpului uman se pot resimți stări de greață, amețeli, dureri de cap și poate chiar leșin, relatează Euronews.

Citește și Prognoza meteo 13 iulie 2023. Dogoarea Soarelui accentuează disconfortul termic. Când va începe canicula să se domolească

,,Temperaturile din Europa au crescut cu aproximativ două grade față de condițiile preindustriale în ultimele decenii, creștere de două ori mai mare decât media globală.’’, a declarat pentru Euronews Next Matthew Patterson, asistent de cercetare postdoctorală în domeniul fizicii climei la Universitatea din Oxford.

Cum reacționează corpul atunci când temperaturile depășesc limita normală

Fiecare persoană reacționează diferit la temperaturile ridicate, în funcție de vârstă, afecțiuni medicale și gen. Cele mai vulnerabile persoane sunt vârstnicii, persoanele obeze sau cele care iau anumite medicamente care pot afecta capacitatea corpului de a-și regla temperatura.

,,Corpul lucrează foarte mult pentru a-și apăra temperatura de bază, nu-i place ca aceasta să se schimbe. Dacă aceasta crește cu unul sau două grade, în mod realist, nu provoacă daune pentru majoritatea oamenilor.’’ , a declarat Halsey.

Citește și Caniculă în jumătate de țară. Vor fi 41 de grade la umbra în sudul țării. Este vizat și Bucureștiul. Furtuni puternice în nord

Cercetătorul american a mai spus  că proteinele din organism încep să nu mai funcționeze la nivel normal, sistemul nervos este mai puțin eficient iar inima se slăbește și ea.

Cum putem combate încălzirea globală

Odată cu încălzirea globală și creșterea drastică a temperaturilor din termometre, cercetătorul vine cu o soluție pentru diminuarea acesteia ,,Avem posibilitatea de a opri acest lucru! Trebuie să nu mai ardem combustibili fosili și să nu mai emitem gaze cu efect de seră. Este în mare măsură în mâinile noastre, dar trebuie să facem treaba’’.