Care este vârsta potrivită de la care îţi poţi lăsa copilul singur acasă. Reguli de siguranţă

Gândul de a-ți lăsa copilul singur acasă este extrem de neliniștitor dacă ești părinte. Pe cât de matur poate părea fiul sau fiica ta, este posibil să te înșeli în această privință. Pentru a verifica și a te asigura că nu iei decizia greșită îți oferim un tabel detaliat, precum și sfaturi cu priivre la modul în care să procedezi.

03 apr. 2017, 12:19
Care este vârsta potrivită de la care îţi poţi lăsa copilul singur acasă. Reguli de siguranţă

Toți părinții se văd puși în fața deciziei de a-și lasa copilul singur acasă pentru prima dată în viață. Fie că este vorba de un drum până la magazin sau de rezolvarea unei sarcini legate de serviciu, trebuie să te asiguri că al tău copilul dispune de abilitățile și maturitatea de a face față situației în siguranță.

În primul rând, trebuie subliniat faptul că fiecare stat al lumii dispune de îndrumări diferite în acest sens (în principiu până la 14 ani nu este legal în majoritatea statelor), pe care este important să le respecți dacă dorești să-ți știi copilul în siguranță și să nu te confrunți cu probleme legale. Trebuie să iei în considerare siguranța cartierului în care locuiți, cât de confortabil se simte copilul tău singur în casă și cât de bine crescut este. Poți începe să îl lași singur în casă începând de la vârsta de 8 ani, însă până la 10 ani, nu mai mult de 1 oră și jumătate și doar pe perioada zilei și la începutul serii. Durata de timp se dublează la vârsta de 11 ani, iar până la 13 ani copiii pot fi lasați singuri mai mult timp, însă nu peste noapte. Odată cu împlinirea vârstei de 16 ani, copiii pot fi lăsați singuri până la 2 nopți la rând.

Atunci când i se acordă încredere copilului să fie lăsat singur în casă, poate reprezenta o experiență pozitivă dacă acel copil este matur și bine pregătit. Poate stimula încrederea copilului și simțul său de independență și responsabilitate.

Ce trebuie să iei în considerare înainte de a-ți lăsa copilul singur în casă

Când ești nevoit să iei decizia de a-ți lăsa copilul singur acasă, trebuie să iei în considerare bunăstarea copilului pe plan fizic, mental, emoțional și de dezvoltare, precum și disponibilitatea lui sau a ei de a sta singur acasă.

Vârstă și maturitate – nu s-a convenit asupra unei vârste la care toții copiii sunt capabili să stea singuri acasă în siguranță deoarece fiecare se maturizează în grade diferite. Pentru a evalua maturitatea copilului tău și modul în care acesta a manifestat în trecut un comportament responsabil poți să-ți adresezi următoarele întrebări: este capabil să aibă singur grijă din punct de vedere fizic și mental (dacă îi este frică să stea singur)? Se supune copilul la reguli și ia decizii potrivite? Cum răspunde copilul tău în fața unor situații nefamiliare sau stresante? Se simte copilul confortabil sau temător să fie lăsat singur acasă? În cazul copiilor cu dizabilități în dezvoltare sau intelectuale care nu sunt capabili să stea singuri în casă, părinții trebuie să ia în considerare variante de supraveghere din partea unui adult.

Citeşte mai mult pe qbebe.ro.