Care români care vor primi pensie mai mică după recalculare. Explicaţiile date de Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii

În contextul reformelor pensionare și al recalculării pensiilor anunțate pentru septembrie 2024, românii au fost îngrijorați de posibilitatea scăderii cuantumului pensiilor. Totuși, Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, aduce vești liniștitoare pentru pensionari.

21 feb. 2024, 08:45
Care români care vor primi pensie mai mică după recalculare. Explicaţiile date de Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii
Care români care vor primi pensie mai mică după recalculare. Explicaţiile date de Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii

Care români care vor primi pensie mai mică după recalculare. Un articol controversat din Hotărârea de Guvern sugera că, după recalculare, anumiți pensionari ar putea primi o pensie mai mică decât cea actuală. Concret, textul legislativ menționa că, în cazul unei pensii recalculată la un cuantum inferior, beneficiarul va primi suma mai mică rezultată. Acest aspect a stârnit îngrijorare și confuzie printre românii aflați la pensie.

Citeşte şi: Cine este pensionarul de lux care încasează peste 10.000 de euro lunar. Este din Ardeal și a fost Procuror General al României

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”, se arată în Art. 111 alin. (2).

Citeşte şi: Surpriza neplăcută din noua Lege a Pensiilor. Cum vor fi influențate sumele primite de bătrâni

Daniel Baciu a clarificat situația la Antena 3, afirmând că prevederea respectivă reprezintă o eroare tehnică și că nu va fi aplicată: „Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcu în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a spus Daniel Baciu.

Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor

Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor. Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă: calculul pensiei = VPR x numărul total de puncte.

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei;
  • număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an) + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).

O noutate adusă de noua lege a pensiilor este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit, pentru a corecta inechitățile și a se baza mai mult pe principiul contributivității. Noua lege presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, pe baza noilor formule, la 1 septembrie 2024. Dacă pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, acesta se va menține.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei. Indexarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie, cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

Cei care lucrează peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte bonus pentru a stimula prelungirea vieții profesionale, astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Noua lege mai prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, iar egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu bărbații, de 65 de ani, se va amâna până în 2035. Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Ca excepție, articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern făcut public de Ministerul Muncii.