Care români vor plăti facturi mai mici la energia electrică. „Vor fi principalii beneficiari”

În contextul fluctuațiilor prețurilor la energie electrică, există vești bune pentru anumite categorii de români. Deși prețurile rămân crescute în general, o modificare a plafoanelor aduce beneficii notabile pentru un segment specific de consumatori.

09 apr. 2024, 20:30
Care români vor plăti facturi mai mici la energia electrică. „Vor fi principalii beneficiari”
Care români vor plăti facturi mai mici la energia electrică. "Vor fi principalii beneficiari"

Care români vor plăti facturi mai mici la energia electrică. Iată cine sunt acești beneficiari și cum vor fi afectate facturile lor în următoarea perioadă! Deși prețurile la energia electrică au înregistrat scăderi, românii nu au observat încă o diminuare semnificativă a facturilor. Această schimbare va fi resimțită mai ales în lunile de vară, susţin specialiștii din domeniu.

Potrivit declarațiilor lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, cei care vor beneficia de plafoanele reduse sunt consumatorii cu un consum lunar de peste 250 de kilowați / oră și cei care aveau plafoane ridicate de 1,3 lei pe kilowatt / oră, TVA inclus.

„Aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale. Pentru cei care în momentul de față au plafonul minim, cel mai probabil nu va exista o scădere efectivă a prețului și a valorii facturii, având în vedere că acest plafon minim în momentul de față este la nivelul ofertelor care sunt în piață, deci, ca atare, cel mai probabil ei nu vor fi beneficiarii evenimentelor din momentul de față”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, la Antena 3.

Citeşte şi: Cum păcălesc românii sistemul de Garanție-Returnare (SGR) ca să facă bani! Metoda prin care aparatul eliberează vouchere pe sticle din afara programului

Specialiștii explică că dezvoltarea resurselor regenerabile, precum panourile fotovoltaice, a dus la o producție excedentară de energie. În cazul în care această producție nu este consumată, prețurile pot deveni negative, iar surplusul de energie trebuie vândut.

„Atunci când avem energie solară, mai ales în România, nu se consumă sau se consumă foarte puțin. Este partea de jos a curbei de consum. Atunci nu dorește nimeni și de multe ori te rogi sau ajungi să o vinzi la export la niște prețuri foarte coborâte. Tocmai de aceea această energie nu ajunge de cele mai multe ori sau aproape niciodată în facturile românilor, pentru că românii efectiv nu consumă atunci. Noi ne dezvoltăm sisteme de stocare până la momentul de față sau alte sisteme care să preia această energie în exces și s-o reconvertească în energie electrică atunci când este cerere, în special, seara, noaptea, dimineața”, a explicat Dumitru Chisăliță.

Citeşte şi: Termenul pentru completarea stagiului de cotizare pentru pensie a fost prelungit. Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă

Astfel, modificările aduse plafoanelor de prețuri la energia electrică aduc beneficii semnificative pentru anumiți consumatori în România. Cu toate acestea, pentru o scădere efectivă a costurilor, va mai dura ceva timp până când modificările se vor reflecta în facturile lunare.