Care români vor primi decizii de impunere de la ANAF. Ce trebuie să facă obligatoriu

Conform ordinului ANAF 2420/2022), o anumită categorie de persoanele fizice care nu și-au depus "Declarația Unică" în termenul limită va primi decizii de impunere.

16 dec. 2022, 12:49
Care români vor primi decizii de impunere de la ANAF. Ce trebuie să facă obligatoriu
Care români vor primi decizii de impunere de la ANAF. Ce trebuie să facă obligatoriu

Care români vor primi decizii de impunere de la ANAF. Legea se referă strict la cei care nu și-au îndeplinit obligațiile de declarare și plată a asigurărilor sociale obligatorii după ce au primit sprijin de șomaj tehnic.

„Ne amintim faptul că pe durata stării de urgență și, ulterior, pe durata stării de alertă diverse categorii socio-profesionale, cum sunt persoanele ce desfășoară activități independente, persoanele ce au realizat venituri din drepturi de autor au primit din partea bugetului diverse forme de sprijin sub forma fie a șomajului tehnic, fie indemnizații pentru reducerea timpului de lucru, etc”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența, conform HotNews.

Citeşte şi: Se schimbă Declarația unică pentru 2023. Până când o puteți depune la ANAF – DOCUMENT

Acesta a precizat că persoanele fizice au avut obligația să depună declarația unică până la termenul prevăzut în lege și să plătească respectivele obligații fiscale, iar acest act normativ se adresează persoanelor ce nu au îndeplinit obligațiile. Oamenii în cauză, potrivit legii, pot fi executați silit!

Citeşte şi: ANAF va reîncepe raziile. Ce contribuții trebuie să plătească românii, în contul unic, până la data scadentă

Noul act normativ prevede că, dacă contribuabilul își îndeplinește obligațiile declarative în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei privind stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale datorate de persoanele fizice pentru unele indemnizaţii reprezentând măsuri în domeniul protecţiei sociale şi pentru unele venituri obţinute din străinătate, decizia de impunere a ANAF se anulează.