Care sunt alimentele care îți fac creierul praf! Costin Dămășaru, dezvăluiri incredibile despre sănătatea organismului nostru

Alimentația este extrem de importantă pentru sănătarea organismului, iar pentru o bună funcționare a creierului trebuie să ne asigurăm că îl hrănim corespunzător.
Alina Costache
28 mai 2024, 08:59
Care sunt alimentele care îți fac creierul praf! Costin Dămășaru, dezvăluiri incredibile despre sănătatea organismului nostru
Care sunt alimentele care îți fac creierul praf! Costin Dămășaru, dezvăluiri incredibile despre sănătatea organismului nostru

Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al centrului „Veruvis”, renumit pentru descifrarea limbajului creierului uman prin scanarea a peste 7.500 de creiere, a fost invitat în podcastul „Fain și Simplu”. În cadrul acestei discuții, el a dezvăluit o serie de alimente care pot dăuna grav sănătății creierului.

Citește și: Câți bani primește Irina Loghin ca să cânte la o nuntă sau un botez în 2024. Tariful neașteptat al îndrăgitei artiste

Specialistul a atras atenția asupra pericolelor asociate consumului de alimente procesate și zahăr. El a explicat că zahărul, prin natura sa, creează dependență și este omniprezent în produsele procesate. Aceste alimente, deși aparent hrănitoare, nu aduc un aport real pentru sănătatea creierului, ci doar induc o senzație falsă de sațietate. Astfel, ele contribuie la deteriorarea funcțiilor cognitive și la creșterea riscului de diverse afecțiuni cerebrale.

„Alimentele care deteriorează creierul sunt cele procesate, dar și zahărul. Zahărul, de fapt, creează dependență. Toate alimentele procesate au zahăr în ele! Toate sunt cu zahăr. Alimentele procesate sunt uluitor de nocive pentru creier. Ele nu hrănesc creierul, ci îl păcălesc că se hrănește.

Substanțele respective sunt băgate în tot felul de… nu vreau să spun ce produse, mezeluri de obicei sau chiar și în legume și fructe. Substanțele chimice care se bagă strică, de fapt, homeostazia, echilibrul interior. Creierul a fost obișnuit de 200 de mii de ani cu anumite substanțe nutritive. De ceva ani încoace băgăm niște substanțe pe care creierul nu le recunoaște și le vede ca pe niște intruși. Astfel, găsește tot felul de mecanisme ca să elimine intrușii respectivi. Întrebarea care se pune este: „Cum ne putem hrăni mai bine?” Răspunsul este: „Cât mai aproape de sursa de producție””, a spus Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Fain și Simplu” realizat de Mihai Morar.

În trecut, zahărul era prezent doar în fructe, miere și în cantități foarte mici, iar acum consumul excesiv de zahăr duce la dependență, deoarece zahărul stimulează eliberarea de dopamină, creând o senzație de plăcere. Atunci când această plăcere dispare, oamenii tind să consume zahăr din nou pentru a recrea acea senzație.

„Zahărul creează o activare a creierului care schimbă configurația chimică. Zahărul este nociv pentru că distruge circuitul natural chimic al creierului. Înainte nu aveam zahăr. Îl aveam doar în fructe, în miere, fructoză și era foarte puțin. Zahărul creează dependență pentru că aduce și dopamină, adică creează impulsul ăla că e bine, că e bun, că simțim plăcerea. Creează plăcerea de fapt.

Când nu mai aveam plăcerea respectivă, noi devenim dependenți de ea. Zahărul are capacitatea de a distruge aceste rețele neuronale de procesare a informațiilor. Prea mult zahăr conduce către un influx de dopamină care se revarsă și inundă rețelele neuronale. Prea mult zahăr creează plăcere, dar plăcerea respectivă devine dependență”, a mai precizat Costin Dămășaru în cadrul podcastului „Fain și Simplu” realizat de Mihai Morar.

Citește și: De ce exclude Sebastian Dobrincu o împăcare cu Ioana Ignat. ”N-am timp de suferință”

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”