Care sunt cele mai sărace ţări ale UE. România se află în top 10

Un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, printre care se numără și România, a fost realizat de o publicație germană, ținânt cont de PIB și valoarea de cumpărare.

15 aug. 2022, 18:11
Care sunt cele mai sărace ţări ale UE. România se află în top 10

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84