Care sunt efectele adverse ale vaccinului produs de Pfizer. Documentul a fost făcut public de guvernul SUA

Oficialii consorțiului farmaceutic Pfizer/BioNTech au elaborat un document amplu privitor la vaccinul BNT162b2, serul conceput pentru imunizarea la SARS-CoV-2, pe care l-au înaintat către FDA (agenția americană a medicamentului).

14 dec. 2020, 08:57
Care sunt efectele adverse ale vaccinului produs de Pfizer. Documentul a fost făcut public de guvernul SUA

Raportul a fost parte a dosarului depus de Pfizer în vederea autorizării vaccinului pe teritoriul Statelor Unite, fapt întâmplat în cursul zilei de vineri, 11 decembrie. Documentul, care este public pe site-ul fda.gov, arată în detaliu cum a fost conceput, testat și propus pentru autorizare medicamentul. Printre altele, conține și o secțiune complexă referitoare la efectele adverse ale vaccinului asupra voluntarilor care au participat la testare.

În tabelele înserate în referat se arată că cercetătorii au verificat dacă vaccinul provoacă febră, oboseală, dureri de cap, frisoane, vomă, diaree, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, toate aceste simptome fiind considerate pe 4 trepte de intensitate-nesemnificativ, slab, moderat și sever.

Citeşte şi Vaccinul anti-COVID de la Pfizer, autorizat de urgenţă în SUA. Primele vaccinări ar putea avea loc peste câteva zile

Calculele vizează separat cele două doze ale vaccinului, precum și cele două doze ale medicamentului placebo, iar simptomele sunt analizate la 7 zile după administrarea serului.

Rezultatele pe segmentul de vârstă 18-55 ani:

Rezultatele pe segmentul de vârstă 18-55 ani

La efecte adverse severe, singurul capitol care se remarcă este cel al oboselii după administarea celei de-a două doze, simptom reclamat totuși de doar 4,6% dintre cei 2.045 de voluntari participanți la fază a 2/3 a testării pentru populație.

Rezultatele pe segmentul de peste 55 de ani:

La segmentul de vârstă „peste 55 de ani”, doar 2,8% dintre subiecți au reclamat oboseală severă după administrarea celei de-a două doze. La ambele segmente de vârstă, procente consistente de subiecți au reclamat forme foarte ușoare spre medii de oboseală, dureri de cap sau frisoane. De remarcat însă că la procente aproape la fel de importante dintre subiecții care au primit fără să știe tratament placebo (fără niciun efect) efectele adverse ale vaccinului au fost aceleaşi.