Care sunt etapele procesiunii de inmormantare?

Articol informativ în care înţelegem mai simplu care sunt etapele unei procesiuni de înmormântare în religia ortodoxă română
Alina Costache
15 iun. 2022, 12:36
Care sunt etapele procesiunii de inmormantare?

Moartea este un pas firesc, pe care orice om trebuie sa il faca la un moment dat, numai ca aceasta produce foarte mare durere, mai ales in cazul celor care parasesc aceasta lume prea devreme. Cei dragi, ramasi in urma, trebuie sa se obisnuiasca cu lipsa persoanei decedate, dar procesul de vindecare este unul indelungat.  De aceea, procesiunea de inmormantare poate reprezenta un moment chiar mai dificil decat aflarea vestii ca persoana respectiva s-a stins din viata, situatie in care serviciile pompe funebre din Bucuresti se vor dovedi a fi foarte utile, un ajutor bine venit.

Un articol oferit de One Marck International – Pompe Funebre Bucuresti.

De ce este important sa se respecte obiceiurile legate de inmormantare?

Traditiile romanesti si chiar religia ortodoxa acorda mortii o importanta deosebita, motiv pentru care acestia ii sunt atribuite foarte multe obieceiuri, unele crestine, altele pagane, dar pe care unii oameni tin sa le respecte cu sfintenie.Acest lucru se datoreaza faptului ca moartea nu este vazuta ca un sfarsit, ci ca o modalitate de trecere in alta lume, pentru care sufletul trebuie sa fie pregatit, iar aceasta credinta este promovata mai ales de catre Biserica.

Respectarea acestor obiceiuri nu este importanta numai pentru viata vesnica a decedatului, ci si pentru comemorarea si cinstirea amintirii decedatului.

Cum se desfasoara procesiunea de inmormantare, de la deces pana la lasarea in groapa?

Tinand cont de legatura cu Dumnezeu pe care o au batranii, prin credinta care le-a fost insuflata de-a lungul vietii, acestia sunt familiarizati cu aproape toate obiceiurile legate de inmormantare. In schimb, tinerii sau oamenii moderni, care sunt conectati prea mult la tehnologie, au pierdut din aceasta conexiune cu divinitatea, astfel ca atunci cand sunt pusi in fata unui moment dificil, cum este decesul unei persoane dragi, trebuie sa caute autor pentru a stii cum sa organizeze intreaga procesiune de inmormantare.

Desi preotul este cel mai in masura sa sfatuiasca familiile indoliate si firmele de pompe funebre sunt la curent cu toate obiceiurile si ritualurile de inmormantare, chiar si pentru alte religii fata de cea crestin ortodoxa.

Astfel ca imediat dupa deces, familia indoliata trebuie sa contacteze preotul paroh pentru a-l anunta si a stabili momentul imormantarii, precum si pentru a primi icoana, steagul si sfesnicul care trebuie sa insoteasca decedatul pana la punerea in mormant.

Ulterior, decedatul va trebui imbalsamat, toaletat si cosmetizat, proceduri de care se ocupa, in general, casele funerare. Dupa acestea, trupul neinsufletit este pus in cosciug si pregatit pentru priveghi, care conform randuielilor crestinesti, ar trebui sa dureze 3 zile. In aceasta perioada, toti cei cunoscuti vin sa isi ia un ultim ramas bun si sa sustina familia indoliata.

In ziua inmormantarii, convoiul funerar – care are o anumita ordine – se va indrepta catre biserica cu masina funeerara, unde preotul va savarsi slujba de inmormantare, iar apoi se va merge la locul de veci, unde va avea loc prohodul si ritualul de ingropare.

La final, celor prezenti la inmormantare li se vor oferi colaci si coliva ca si pomana, uneori fiind puse mese in memoria celui decedat, la care participa toti cei prezenti la inmormantare.

In functie de anumite caracteristici specifice, cum ar fi conditiile meteo, starea de degradare a trupului sau obieciurile altor religii, procesiunea poate fi mai scurta sau complet diferita.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Călin Georgescu revine. Vestea cea mare dată chiar de George Simion
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Românii obligați să-și schimbe buletinele. Când se fac programările
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală