Care sunt produsele cu conținut ridicat de zahăr al căror preț crește prin majorarea TVA 

Cota de TVA pentru unele produse alimentare care conțin zahăr a crescut de la 9% la 19% de la 1 ianuarie 2024.

15 ian. 2024, 13:00
Care sunt produsele cu conținut ridicat de zahăr al căror preț crește prin majorarea TVA 

De la 1 ianuarie 2024, cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, a crescut de la 9% la 19%. Există însă și anumite produse exceptate de la această regulă. Este vorba despre cozonac, biscuiţi şi lapte praf pentru copii.

Sunt totuși și produse alimentare similare care fac parte din aceeași categorie, dar au cotă TVA diferită.

Întrebată de Economica.net despre felul în care retailerii vor face deosebirea între categoriile de biscuiți (cu cremă, fără cremă, prăjiți, copți) sau tipurile de cozonaci și de lapte praf existente pe piață, Georgiana Iancu, Partener și lider al departamentului Taxe indirecte, EY România a explicat:

”Recent autorităţile au adus o serie de clarificări cu privire la regulile aplicabile pentru a stabili care sunt alimentele exceptate de la taxarea suplimentară. Mai concret, se aplică în continuare TVA 9% pentru:

– cozonacul care este vândut sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar

– biscuiţii care sunt vânduţi sub această denumire şi care se încadrează la un anumit cod tarifar

– laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, respectiv formulele de lapte praf de început, de continuare și de creștere, care se încadrează la anumite coduri tarifare”.

Ca urmare, pentru determinarea cotei de TVA trebuie avută în vedere, pe lângă codul tarifar al produsului, şi denumirea sub care este vândut acest produs”,  arată Georgiana Iancu.

Produsele care sunt vândute sub denumirea expresă a produselor exceptate, se beneficieză de 9% TVA. Pentru alte produse, din aceeași categorie, nevândute sub marca expresă ca exceptată de la lege, se aplică TVA de 19%.

”Pentru o eugenie se aplică în continuare TVA 9%, cât timp aceasta este vândută ca „biscuit cu cremă” şi se încadrează în codurile tarifare prevăzute în legislaţie”, a mai spus Georgiana Iancu.

”Cozonacul „tradiţional” se va impozita cu TVA în cota de 9%, un cozonac italian (panettone) va face obiectul cotei de TVA de 19% (el nefiind vândut sub denumirea de cozonac). Aşadar, ne putem pune problema echitabilităţii și justeţii regulilor impuse, atât din perspectiva legislaţiei de TVA, cât şi prin prisma scopului avut în vedere la adoptarea schimbărilor legislative”, concluzionează reprezentanta EY.