Care sunt punctele forte şi punctele slabe ale telefoanelor anului 2011

Am luat cele mai de succes terminale lansate anul acesta pe piaţa din România  şi am făcut o comparaţie. Vă prezentăm punctele slabe şi punctele forte ale iPhone 4S şi Samsung Galaxy S2.

22 dec. 2011, 09:15
Care sunt punctele forte şi punctele slabe ale telefoanelor anului 2011

Primul aspect care evidenţiază diferenţierea dintre cele două terminale este dimensiunea. Ambele smarthphone-uri au aceeaşi formă rotunjită la colţuri, o formă tot mai des întâlnită la toate smarthphoneurile de pe piaţă. În ceea ce priveşte dimensiunea, cu toate că iPhone este mai scurt şi mai îngust, el compensează prin grosime. La capitolul greutate, iPhone cântăreşte 140 grame , iar Samsung Galaxy S2 are 116 grame.

Terminalul celor de la Samsung are display-ul de 4.3 inch, mult mai mare faţă de Apple iPhone 4S al cărui display are 3.5 inch. Desi S2 are un display mai generos, 4S are o densitate a pixelilor mai mare, respectiv 330 ppi faţă de 217 ppi. De asemenea, la rularea programelor, se sesizează şi diferenţa de memorie RAM dintre cele două, Galaxy S2 având o memorie RAM de 1024 MB, faţă de 4S care are numai 512 MB. Această diferenţă este sesizabilă în momentul în care rulezi foarte multe aplicaţii în background, lucru care îngreunează timpul de răspuns.

La capitolul transferului de date, Samsung beneficiază de o viteză de conectare HSDPA, 21 Mbps, faţă de iPhone care are un maximum HSDPA, 14.4 Mbps.

Camerele video au ambele 8MP, dar iPhone are stabilizatorul video, opţiune pe care S2 nu o are.

Din păcate, iPhone pierde puncte în faţa S2 când vine vorba de iniţializarea apelurilor video. IPhone poate să lanseze apeluri video rulând aplicaţia FaceTime, fiind necesar un hotspot pentru că nu se poate realiza prin reţeaua 3G.

iPhone 4S nu poate descarca un fişier mai mare de 20MB, dacă nu este legat la un hotspot. Aceasta poate fi considerată o măsura de siguranţă pentru a nu încărca factura utilizatorilor care folosesc reţele 3G.

Un plus faţă de 4S este durata de functionare. În timp ce 4S are un timp de stand-by de numai 200 de ore, S2 are un timp de până la 710 ore, iar timpul de convorbire este de 18 ore pentru Galaxy faţă de 14 ore la iPhone.

Samsung Galaxy S2 beneficiază de un touchscreen Super AMOLED, spre deosebire de 4S care are touchscreen LED, iar, în plus, Galaxy S2 este dotat cu Gorilla Glass, un tip de display care este rezistent la şocuri, la zgârieturi şi alte abuzuri din partea utilizatorilor.

Ca ultima caracteristică, pe care orice telefon o are, este SAR (Rata specifică de absorbţie a radiaţiilor), Galaxy S2 are, la nivelul capului, o rată de 0.34 W/kg, în timp ce iPhone 4S are o valoare SAR de 0.99 W/kg.