Care sunt vitezele reale de descărcare la internet oferite de operatorii telecom

Orange, liderul pieţei locale telecom, oferă cea mai mare viteză reală de descărcare în ceea ce priveşte internetul mobil, iar Vodafone are cea mai mare viteză reală de upload.

10 nov. 2016, 10:23
Care sunt vitezele reale de descărcare la internet oferite de operatorii telecom

Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil din România, actualizate astăzi pe Netograf.ro, arată că în trimestrul III al anului 2016 utilizatorii au experimentat viteze medii reale de 27,98 Mbps pentru download date internet mobil, respectiv 97,7 Mbps pentru download date internet fix, scrie capital.ro.

Citeşte şi ANCOM: Peste trei milioane de numere de telefon au fost portate în opt ani de la lansarea serviciului

ANCOM realizează trimestrial, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil în România, printre care şi vitezele medii de descărcare a datelor, aşa cum au fost acestea experimentate de fiecare utilizator care a folosit aplicaţia pentru măsurători, separate în funcţie de operator.

Totodată, se constată o creştere şi în ceea ce priveşte viteza medie reală de upload date internet, de aproximativ 14%, de la 64,77 Mbps la 73,78 Mbps pentru serviciile fixe, respectiv de aproximativ 3%, de la 10,78 Mbps la 11,1 Mbps pentru serviciile mobile.

Statisticile pentru internet fix şi mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 33.500 de teste efectuate de utilizatori în trimestrul III al anului 2016, dintre care aproximativ 27.000 au fost validate şi utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test conectat la nodurile naţionale publice de tip internet interexchange.

Citeşte şi Vodafone România, sancţionat cu 100.000 de lei pentru neaplicarea plafonului de date de roaming

Cum se utilizează Netograf.ro

Netograf.ro este uşor de utilizat şi oferă rezultate imediate şi corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicaţie tipul de ofertă de care beneficiază şi să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix şi indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obţinute pot fi analizate şi comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului „Informaţii suplimentare”, imediat după efectuarea testului.