Caricaturistul Kambiz Derambakhsh a murit la 79 de ani. Era infectat cu Covid-19

Caricaturistul Kambiz Derambakhsh, celebru pentru desenele sale satirice despre lumea modernă, a murit la 79 de ani din cauza complicaţiilor legate de Covid-19, au anunţat duminică mass-media locale, scrie Le Figaro.

08 nov. 2021, 10:46
Caricaturistul Kambiz Derambakhsh a murit la 79 de ani. Era infectat cu Covid-19
Caricaturistul Kambiz Derambakhsh a murit la 79 de ani

Caricaturistul Kambiz Derambakhsh a murit la 79 de ani. Născut la Shiraz, în sudul Iranului, Kambiz Derambakhsh şi-a prezentat ilustraţiile în mai multe ziare de renume şi expoziţii din lume, de-a lungul carierei.

În 2014, ilustratorul a primit insigna de cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, în cadrul unei ceremonii la ambasada Franţei din Teheran. Operele sale au fost expuse în Germania, Japonia, Turcia, precum şi în Franţa, la Galeria Nicolas Flamel.

Citeşte şi: Caricaturistul care l-a desenat pe profetul Mahomed cu trup de câine a murit într-un accident rutier. Al Qaeda oferise recompensă pentru uciderea lui

Caricaturistul Kambiz Derambakhsh a murit la 79 de ani

Moştenirea sa preţioasă, care reflectă viaţa poporului iranian, va rămâne în memoria noastră pentru totodeauna”, a scris ministrul iranian al Culturii, Mohammad-Mehdi Esmaïli, într-un mesaj.

Cea mai cunoscută creaţie a lui Kambiz Derambakhsh va rămâne personajul său fetiş, un bărbat obişnuit, fără chip, un fel de marionetă, schiţat cu o tuşă de creion. O siluetă care a devenit emblema sa.

Mi-a luat câţiva ani să-l creez. Acest personaj nu are naţionalitate, este fără origine şi poate face bine sau rău, poate fi drăguţ sau rău. Am o legătură foarte specială cu el.

Acest personaj seamănă puţin cu alter ego-ul meu, ca un angajat care lucrează pentru mine în patru colţuri ale lumii. Eu sunt creatorul său şi într-o oarecare măsură Dumnezeul său”, le-a spus designerul celor de la revista online Toute la Culture în 2014, scrie News.ro.