Carles Puigdemont vrea să rămână în Belgia

Fostul lider al Cataloniei Carles Puigdemont a afirmat miercuri că atât el cât și alți patru membri ai fostului său cabinet intenționează să rămână "pentru moment" în Belgia, după ce Spania a anunțat în ajun că retrage mandatul de arestare european care îi vizează.

06 dec. 2017, 14:55
Carles Puigdemont vrea să rămână în Belgia

Întrebat dacă își planifică să călătorească în Europa, Puigdemont a declarat că nu știe dacă acest lucru va fi posibil. „Pentru moment vom rămâne aici (în Belgia)”, a spus el în franceză la o conferință de presă la Bruxelles. „Când am venit aici, dorința noastră era să ne întoarcem acasă cât mai curând posibil… dar va fi oare posibil?… Trebuie să aflăm răspunsul înainte să mergem acasă”, a afirmat fostul lider catalan.

Cei cinci au fugit în Belgia după declarația unilaterală de independență a Cataloniei la 27 octombrie, considerată ilegală de justiția spaniolă. Curtea Supremă a Spaniei a anunțat marți că retrage mandatul de arestare european pentru Puigdemont și patru foști membri ai cabinetului său, spunând că toți cei cinci politicieni catalani și-au arătat disponibilitatea de a se întoarce în țară, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Justiţia din Belgia se va pronunţa pe 14 decembrie în privinţa extrădării lui Carles Puigdemont

Judecătorul de instrucție menține totuși mandatul de arestare spaniol împotriva lor, astfel că ei ar urma să fie reținuți la revenirea în Spania, au explicat surse ale instanței. Retragerea mandatului de arestare european previne de asemenea situația ca și o altă jurisdicție europeană în plus față de cea spaniolă să se ocupe de acest caz, a mai precizat Curtea Supremă.

Luni, justiția din Belgia a anunțat că urmează să ia la 14 decembrie decizia privind extrădarea liderului destituit al Cataloniei și a celorlalți patru responsabili catalani inculpați în tentativa de secesiune a regiunii spaniole.