Carmen Dan: Am transmis propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a trasnmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care va fi înlocuit de Cătălin Ioniţă. Ea a spus că este este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

09 ian. 2018, 11:47
Carmen Dan: Am transmis propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu

„Am cerut clarificări de la conducerea Poliţiei Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt. (…) Până acum, nimeni dintre şefii acestui poliţist nu a înţeles să-şi asume o responsabilitate. (…) Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale. (…) Mă declar total nemulţumită de explicaţiile primite. Nu am văzut pe nimeni dintre cei care ocupă funcţii să iasă public. (…) A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuţii nu a ştiut de aceste devieri comportamentale. (…) Probabil este un caz izolat, dar cu repetiţii. (…) Informaţia primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem. (…) Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare. (…) Am cerut schimbarea din funcţie a lui Bogdan Despescu”, a anunţat ministrul, într-o declaraţie de presă.

Citeşte şi: Mihai Tudose nu a luat o decizie în privinţa demiterii şefului Poliţiei Române. Premierul va avea o întâlnire cu Bogdan Despescu

Carmen Dan a precizat că testele psihologice folosite pentru evaluarea poliţiştilor nu au licenţe şi că bateriile de teste vor fi schimbate în totalitate.

„Am aflat cu stupefacţie că în majoritatea unităţilor din Poliţie se folosesc teste psihologice fără licenţă. Aveam un proiect în dezbatere care reglementează aceste teste, pentru că anul acesta 7.000 de oameni urmează să fie încadraţi în sistem”, a explicat Dan.

Ministrul de Interne a spus că aşteaptă ca şeful Serviciului Omoruri din Poliţia română „să facă un pas în spate”, un gest similar fiind aşteptat şi din partea şefului Departamentului Control Intern de la Poliţia Rutieră.

Ministrul a spus ca i-a cerul lui Bogdan Despescu să discute cu şeful Serviciului Omoruri despre modul în care au fost gestionate dosarele din 2009 şi până în prezent.
 
„I-am cerut la un moment dat domnului Despescu să aibă o discuţie şi cu şeful Serviciului Omoruri, cu domnul Gavriş, pentru modul în care s-au gestionat dosarele din 2009 şi până în prezent. Aflăm acum că dosarul din 2009 s-a prescris”, a spus Dan.
 

Ca urmare a concluziilor preliminare rezultate în urma verificărilor dispuse de șeful Poliției Române la Brigada Rutieră București, comisarul șef de poliție Vornicu Emanuel Rene, șef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1,2,6 din cadrul Brigăzii Rutiere, a fost eliberat din funcţie până la clarificarea situației de fapt, se precizează în comunicat.

Doi copii de cinci şi nouă ani au fost agresaţi sexual, vineri, într-un lift din Capitală, iar poliţiştii încearcă să-l găsească pe agresor, cazul fiind coordonat de procurorii archetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.