Carmen Dan îl critică pe Klaus Iohannis pentru că ar ocoli subiectul Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, îl critică în termeni duri pe preşedintele Klaus Iohannis căruia premierul i-a cerut să solicite aderarea la spaţiul Schengen la summit-ul de la Sibiu, acuzând că s-a "spălat pe mâini" de acest subiect.

08 mai 2019, 18:49
Carmen Dan îl critică pe Klaus Iohannis pentru că ar ocoli subiectul Schengen

„Iohannis s-a spălat pe mâini! Încă o dată! Azi am văzut toţi cum domnul Preşedinte s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen apreciind că discuţiile tehnice nu sunt de nivelul dânsului şi că subiectul trebuie abordat în formatul miniştrilor de interne. Aderarea la Spaţiul Schengen nu este doar un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne sau al Guvernului, ci un obiectiv naţional. Pentru asta toate forţele politice, indiferent de culoare sau doctrină, ar trebui să lucreze împreună. Aderarea României la Spaţiul Schengen ţine acum doar de voinţa politică a Statelor Membre, iar rolul Preşedintelui este să contribuie la obţinerea acestei voinţe politice”, a scris Carmen Dan, pe Facebook, citată de Mediafax.

Ministrul reaminteşte şi câteva măsuri pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a luat pentru atingerea acestui obiectiv, respectiv realuarea discuţiilor despre funcţionarea şi extinderea spaţiului Schengen sau obţinerea sprijinului premierului pentru a avea discuţii similare cu omologii Vioricăi Dăncilă.

Ministrul îl acuză pe şeful statului că îi este mai simplu să folosească acest Summit pentru a-si face poze, pe care să le fructifice în campania electorală din toamnă. „Cu tristeţe trebuie să constat că înainte de a discuta despre succesul acestui Summit, suntem nevoiţi să asistăm la o înfrângere a Preşedintelui. În schimb, dacă nu înţelegem cu toţii noţiunea de obiectiv NAŢIONAL, îl invit public pe Preşedinte să scrie două rânduri despre ce a făcut pe această temă. Nu vreau să cred că trebuie să aşteptăm următoarea carte….”, conchide Carmen Dan, potrivit Mediafax.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca la Summitul de la Sibiu, de joi, acesta să solicite liderilor europeni aderarea României la Spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru ţara noastră.