Carmen Dan, despre dispariţia lui Morgenstern: Nu sunt aici ca să-mi dau demisia când un poliţist nu-şi face treaba

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că nu este în această funcţie pentru a-şi da demisia atunci când un poliţist judiciar ”dintr-o oricare secţie de poliţie din România” nu-şi duce la îndeplinire sarcinile pe care le are conform fişei postului, ea susţinând că, de acum înainte, superiorii direcţi ai celor care nu-şi îndeplinesc atribuţiile trebuie ”să iasă personal cu explicaţii în faţa publicului, să îşi asume erorile sau abaterile şi să suporte consecinţele”. Carmen Dan răspunde astfel solicitării deputatului PNL Ovidiu Raeţchi de a demisiona din cauza cirscumstanţelor dispariţiei omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat vineri la opt ani de închisoare.

12 aug. 2017, 17:02
Carmen Dan, despre dispariţia lui Morgenstern: Nu sunt aici ca să-mi dau demisia când un poliţist nu-şi face treaba

Domnule Raețchi, nu sunt aici pentru a-mi da demisia atunci când un polițist judiciar dintr-o oricare secție de poliție din România nu-și duce la îndeplinire sarcinile pe care le are conform fișei postului. Vă asigur că nici nu voi lăsa lucrurile așa, într-o notă discretă, însă e cazul ca de acum înainte superiorii direcți ai celor care nu-și îndeplinesc atribuțiile de serviciu să iasă personal cu explicații în fața publicului, să își asume erorile sau abaterile și să suporte consecințele„, a scris Carmen Dan, sâmbătă, pe Facebook.

Ea a adăugat că, deși situațiile traversate în mandatul său de ministru de Interne, nu au fost de natură să destabilizeze siguranța românilor, i s-a cerut demisia „de câteva zeci de ori, din diverse motive, plauzibile sau nu”, de cele mai multe ori din partea unor adversari politici.

Fie că am angajat oameni cu experiență, dar pensionari, la cabinetul meu (așa cum au făcut-o și alți miniștri înaintea mea și la fel cum regăsim și la cabinetele altor demnitari ai statului), fie că, din păcate, au avut loc tragedii, fie că infrastructura rutieră nu permite să ajungem rezonabil dintr-un punct în altul al țării, fie că a durat o zi întreagă salvarea unei vieți de copil căzut într-un puț, fie că mi-am dorit să le transmit unor elevi de gimnaziu părerea mea ca mamă și ca om responsabil că jocurile pe calculator nu sunt întotdeauna utile sau, pur și simplu, pentru că sunt din Teleorman — pentru toate aceste lucruri mi s-a cerut să demisionez, dar lucrurile astea mă întăresc„, a afirmat ministrul.

Avraham Morgenstern, dispărut de 3 luni din România, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare

Carmen Dan a spus că se află la MAI pentru a îndrepta greșelile sau erorile din sistemul de ordine și siguranță publică, dar și pentru a sancționa abaterile, indiferent de gradul sau funcția celui care greșește.

Deputatul liberal Ovidiu Raețchi afirma, pe 11 august, că ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ar trebui să demisioneze după ce subordonații săi l-au „pierdut” de sub supraveghere pe omul de afaceri Avraham Morgenstern, care era judecat pentru evaziune fiscală sub control judiciar și nu se mai prezentase din 8 mai la Poliție. Pe 11 august, Morgenstern a fost condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare.

În orice stat unde există responsabilitatea funcției publice, doamna Carmen Dan, ministrul de Interne, ar trebui să demisioneze după ce subordonații săi l-au ‘pierdut’ de sub supraveghere pe omul de afaceri Avraham Morgenstern, partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre, coleg apropiat — ce coincidență! — cu doamna Carmen Dan. Iresponsabilitatea dovedită de polițiștii care asigurau controlul judiciar — și care practic au facilitat fuga lui Morgenstern prin pasivitatea lor — implică un eșec al sistemului păstorit de Carmen Dan în ansamblu. În orice situație de gen, un ministru răspunde în solidar cu cei care au greșit — nu încearcă să scape mimând anchete și pedepse exemplare„, a scris Raețchi, vineri, pe Facebook.