Carnagiu după un atentat cu maşină capcană. Sunt cel puţin şapte morţi şi 40 de raniţi

Cel puţin şapte persoane au murit şi 40 sunt rănite, dintre care 8 foarte grav, după ce un vehicul militar capcană a explodat luni în oraşul Ghazni din estul Afganistanului.

18 mai 2020, 05:40
Carnagiu după un atentat cu maşină capcană. Sunt cel puţin şapte morţi şi 40 de raniţi

Conform purtătorului de cuvânt al guvernatorului provinciei Ghazni, Wahidullah Jumazada, atentatul a vizat un imobil al serviciilor de informaţii afgane şi s-a soldat cu cel puţin şapte morţi şi 40 de răniţi, majoritatea militari. La rândul său, Ministerul de Interne afgan a comunicat că la Ghazni a avut loc o explozie luni dimineaţă, în jurul orei locale 04.30 (ora 03.00, ora României.

Atentatul survine în plină recrudescenţă a violenţelor în Afganistan, în pofida unui acord încheiat la sfârşitul lui februarie între talibani şi SUA, ce prevede retragerea tuturor forţelor străine din ţară până la mijlocul lui 2021.

Citeşte şi Talibanii, atac inopinat în Afganistan, cel puţin 13 soldaţi au fost ucişi

Marţi, un atac împotriva unei maternităţi din Kabul s-a soldat cu 24 de morţi, printre care femei şi nou-născuţi. Atentatul, comis de trei bărbaţi înarmaţi, care au fost ucişi, nu a fost revendicat, dar Statele Unite l-au atribuit grupării Stat Islamic. Joi, talibanii au anunţat că au întreprins un atac cu camion capcană împotriva unei clădiri a armatei la Gardez (est). Cel puţin cinci civili au murit şi 15 au fost răniţi, au indicat autorităţile.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani şi rivalul său Abdullah Abdullah au semnat duminică un acord de împărţire a puterii, ce pune capăt unei îndelungate crize politice şi ar putea favoriza discuţiile de pace interafgane. În cadrul acestui acord, Abdullah Abdullah va conduce consiliul dedicat negocierilor de pace şi mai mulţi dintre membrii echipei sale vor fi integraţi în guvern.