Carnagiu în Nigeria, sunt peste 30 de morţi după un atac islamist

Militanţii islamişti din Nigeria au ucis în jur de 30 de soldaţi guvernamentali în lupte duse nordul ţării.

15 mart. 2021, 10:02
Carnagiu în Nigeria, sunt peste 30 de morţi după un atac islamist

Carnagiu în Nigeria

. Militanţii islamişti au omorât în nordul Nigeriei în jur de 30 de soldaţi guvernamentali, într-o serie de conflicte care au avut loc începând de miercuri, au declarat, duminică, surse militare şi din miliţiile civile, transmite Reuters. Securitatea din Nigeria s-a înrăutăţit în ultimele luni, inclusiv în nord-estul ţării.

Patru atacuri au provocat moartea a 27 de soldaţi şi a 10 membri ai Forţei de Acţiune  Mixte Civile (CJTF), inclusiv a unui şef de unitate, au spus sursele.

CJTF este formată din grupe de oameni înarmaţi care protejează zonele unde trăiesc, ân special împotriva insurgenţilor islamişti. Aceştia nu sunt membri ai armatei, dar luptă deseori alături de soldaţi.

Purtătorii de cuvânt ai armatei nu au răspuns mesajelor trimise de Reuters pentru comentarii.

Provincia din Africa de Vest a Statului Islamic (Islamic State West Africa Province – ISWAP), afiliata regională a Statului Islamic, a revendicat un atac produs vineri în Monguno, prin intermediul agenţiei de presă Amaq.

ISWAP a anunţat că a ucis 33 de soldaţi şi că a capturat unul.

Două surse militare şi un luptător al  CJTF au afirmat că atacul, care a avut loc între Monguno şi Kukawa, a omorât între 11 şi 15 soldaţi şi că mai mulţi sunt daţi dispăruţi. Au fost ucişi şi patru luptători ai CJTF.

Soldaţii au ucis opt militanţi în luptele care au avut loc miercuri în Gamdu.

Carnagiu în Nigeria. Toate cele 279 de fete răpite de persoane înarmate de la o şcoală din Nigeria au fost eliberate

Toate cele 279 de fete răpite săptămâna trecută de persoane înarmate de la o şcoală cu internat din Nigeria au fost eliberate, au anunţat, marţi, autorităţile, iar victimele au spus că răpitorii le-au bătut şi ameninţat că le vor împuşca în timpul marşului lor forţat în captivitate, transmite Reuters.

Atac în Nigeria: 400 de elevi au fost răpiţi de bărbaţi înarmaţi cu AK-47

Zeci de fete înfăşurate în văluri musulmane au stat într-o sală a unei clădiri guvernamentale, înainte de a fi duse la un control medical. Câţiva părinţi au sosit, iar un tată a plîns de bucurile la vedere fiicei sale.

Farida Lawali, în vârstă de 15 ani, a spus că ea şi alte fete au fost duse într-o pădure de către răpitori.

“Le-au cărat pe fetele bolnave, care nu puteau merge. Am mers prin pietre şi spini. Au început să ne lovească cu armele pentru a ne mişca. În timp ce le băteau cu armele, unele dintre ele plângeau şi se mişcau în acelaşi timp”, a spus Farida Lawali.

O altă fată, Umma Abubakar, a povestit: ”Au spus că vor împuşca pe oricine nu va continua să meargă”, ea explicând că multe dintre fete aveau răni care făceau mersul dificil.

Imagini incredibile. Cetăţenii înfometaţi din Nigeria aleargă după un camion cu alimente: Prefer să mor de coronavirus decât de foame
Uşurarea produsă de întoarcerea fetelor a fost temperată de îngrijorarea legată de circumstanţele eliberării lor. O serie de răpiri similare din şcoli, care au avut loc în ultimele luni, i-au făcut pe nigerieni să se îngrijoreze că autorităţile regionale înrăutăţesc situaţia permiţând răpitorilor să scape nepedepsiţi sau prin plata de răscumpărări.

Zailani Bappa, un consultant media al guvernatorului statului, a negat că a fost plătită o răscumpărare, dar a spus că răpitorilor li s-a oferit amnistia, precum şi asistenţă pentru a se muta într-un loc cu şcoli noi, un spital şi alte facilităţi.

”Procesul constă în amnistierea celor care se căiesc, iar aceştia vor fi asistaţi pentru a se muta. Astfel, salvarea nu a implicat vreun stimulent financiar sau o răscumpărare”, a spus acesta.

”Cei care şi-au predat armele vor fi asistaţi să înceapă o viaţă nouă. Pentru că sunt crescători de animale, vor fi susţinuţi cu câteva vaci fiecare”, a adăugat consultantul.

Preşedintele Muhammadu Buhari a cerut ca răpitorii să fie aduşi în faţa justiţiei şi că dacă a fost plătită o răscumpărate, aceasta va creşte probabilitatea unor atacuri viitoare.

Elevele din Jangebe, un  oraş din statul Zamfara, au fost răpite după miezul nopţii de vineri. Toate fetele au fost eliberate, a spus guvernatorul din Zamfara, Bello Matawalle.