Carnea de miel, aproape 10 euro la poarta fermei, după creșterea de preț de peste 5% din ultima săptămână. Costul a crescut în toată Europa

Prețul cărnii de miel este într-o continuă creștere încă de la începutul anului. Trendul ascendent se manifestă în toată Europa, după cum arată datele Comisiei Europene. În ceea ce privește România, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, scumpirile sunt peste media europeană.

03 apr. 2024, 08:41
Carnea de miel, aproape 10 euro la poarta fermei, după creșterea de preț de peste 5% din ultima săptămână. Costul a crescut în toată Europa
Carnea de miel, aproape 10 euro la poarta fermei, după creșterea de preț de peste 5% din ultima săptămână. Costul a crescut în toată Europa

Cu aproximativ o lună înainte de sărbătorile pascale, prețul mediu al cărnii de miel sub 13 kilograme se apropie, la poarta fermelor românești, de pragul de 10 euro kilogramul, adică 1.000 de euro carcasa de 100 de kilograme, înscriindu-se pe un trend ascendent prezent în toate statele membre UE.

Citește și: Preţurile explodează înainte de Paşte. Cât costă în pieţe un kilogram de carne de miel sau unul de roşii româneşti

Carnea de miel, aproape 10 euro la poarta fermei, după creșterea de preț de peste 5% din ultima săptămână

În data de 27 martie, carcasa de miel se vindea la un preț mediu de 993,8 euro, după o scumpire cu 5,1% față de săptămâna anterioară, fiind, de asemenea, cu 13,6% mai scump decât în perioada similară a anului trecut. Raportat la prețurile medii de anul trecut, în România s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere de preț, după Estonia (17,5%) și Ungaria (17,1%), în timp ce la nivelul UE creșterea medie a fost de 10,3%, potrivit Economica.

La nivel european, prețul mediu la poarta fermei al carcasei de 100 de kilograme de miel sub 13 kilograme era de 807,6 euro, cu 3,5% mai mare decât luna anterioară. În ceea ce privește prețul mieilor de peste 13 kilograme, acesta a ajuns la o medie de 580,4 euro carcasa de 100 de kilograme, fiind cu 92,6% mai scumpă decât acum o lună și cu 90,6% peste nivelul raportat în perioada similară a anului trecut.

Astfel, în România s-a înregistrat cea mai mare scumpire dintre statele membre, a doua cea mai mare majorare fiind la fermierii din Irlanda care au cerut, în medie, cu 29% în plus față de anul trecut.

Carnea de miel românească rămâne, totuși, a doua cea mai ieftină din UE, după Suedia, unde fermierii cer, în medie, 769,1 euro pentru carcasa de 100 de kilograme. Prețul mediu în UE este de 807,6 euro carcasa de 100 de kilograme.

Din datele Comisiei Europene, în funcție de numărul de oi sacrificate, România este al doilea mare producător din UE, după Estonia. Crescătorii locali au produs anul trecut, până în decembrie, 702,9 tone de carne, cu 7,4% mai puțin decât anul anterior, în timp ce producția Estoniei a fost de 106,2 tone.

Citește și: Dana Budeanu ironizează femeile care mănâncă vegan de Paște: „Au ele o rețetă de miel vegan, din ce? Din ciorapi pisați?”