Carnea de porc pusă pe masă de români, importată din străinătate. Cât costă alimentul devenit un adevărat lux

Carnea de porc a devenit un adevărat lux pentru români, deși este adusă din alte state, unele din ele foarte îndepărtate. Potrivit cifrelor oficiale, avem unele dintre cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană la acest tip de carne.

27 ian. 2024, 23:50
Carnea de porc pusă pe masă de români, importată din străinătate. Cât costă alimentul devenit un adevărat lux
Carnea de porc pusă pe masă de români, importată din străinătate. Cât costă alimentul devenit un adevărat lux

Românii care cheltuie sume importante, anual, pentru carnea de porc, nu mai pot face față valului de importuri. O mare parte din cantitatea care ajunge în supermarketuri este adusă din străinătate.

Citește și: VIDEO Carne românească exportată în Franța, distrusă cu tractoarele de protestatarii furioși. Explicațiile MAE

Carnea de porc pusă pe masă de români, scumpă și importată

Majoritatea produselor din carne ce ajung în rafturile magazinelor din România provin din alte țări. Fenomenul duce la creșterea importurilor și implicit la diminuarea producției locale, iar banii ce ar putea rămâne în țara noastră ajung la fermele din Spania, Ungaria sau Germania.

În țara noastră, preţul plătit de abator către fermier este cu  15% mai mare față de media Uniunii Europene. Prețul acestui produs a fost influențat de-a lungul timpului de pesta porcină, de scăderea efectivelor, dar și de costurile ridicate care îi afectează constant pe fermieri.

Din fermele din România, produsul pleacă la prețul de 14,5 lei/kilogramul, dar din fermele străine aceasta pleacă la prețul de 11 lei.

Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei”, a precizat Sorin Minea, președinte Romalimenta, producător.

Din cauza lipsei ofertei variate de pe piața românească, cumpărătorii din România ajung să cumpere produse importate. Producătorii susțin că doar aproximativ 15% din carnea de porc din supermarketuri și piețe provine din țara noastră.

„Nu este doar o chestiune importantă, este și o chestiune rubinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, grâu, porumb, pe care le exportam. Și iată că venim și importam 85% din consumul intern de carne de porc”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Și importurile de porci vii au crescut. Valoarea acestor achiziții a ajuns la 108,5 milioane de euro pe an.

Citește și: Fermierii lansează un avertisment dur! România riscă să rămână fără carne de porc