Carnea de porc s-a scumpit în România. Prețul este cu 50% mai mare față de anul trecut

Carnea de porc este 50% mai scumpă față de anul trecut. Media creșterii prețurilor la carnea de porc în Uniunea Europeană este de 32 de procente, pe când în România a crescut cu peste 50%.

26 aug. 2022, 10:29
Carnea de porc s-a scumpit în România. Prețul este cu 50% mai mare față de anul trecut

În România prețul la carnea de porc a ajuns mai mare decât în majoritatea țărilor europene, apropiindu-se de recordul atins la sfârșitul lunii iulie, atunci când 100 de kilograme de carcasă costa în medie, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, 219,9 euro.

Cel mai mare preț este în prezent în Slovenia, carcasa de 100 de kilograme ajungând în medie la 228,1 euro și în Polonia 226,3 euro. În Uniunea Europeană, prețul mediu este de 202,2 euro.

Față de anul trecut, în UE, prețurile au crescut cu 32%, iar în România creşterea este de 53% faţă de anul trecut.

De ce crește prețul la carnea de porc

Conform Comisiei Europene, România a indicat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări din Uniunea Europeană (minus 15,4% în ianuarie-mai 2022), în timp ce în întreaga Europă sacrificările tind să scadă mult mai puţin (minus 3,1%).

Citește și: Ministrul Petre Daea, veste bună pentru agricultorii loviţi de incendii

Răspândirea pestei porcine pe teritoriul României este unul din factorii care au dau la o majorare importantă a preţului cărnii, pe lângă explozia facurilor la energia electrică și scumpirea transportului.

„În condițiile în care pesta porcină africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masiv, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor”, au spus reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) pentru Ziarul Financiar.

Citește și: Tichete de masă 2022 de 30 de lei şi majorări salariale. Ameninţările cu greva nu au rămas fără efect

România își asigură doar 30% din consumul propriu de carne de porc, deoarece efectivul de suine a scăzut odată cu apariția pestei porcine africane în țară de la mijlocul anului 2017, 700.00 de porci fiind sacrificați, conform Autorității Naționale Saniotară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Astfel România aduce carne din țări precum Germania sau Spania.