Cartele electronice la ghenele de gunoi şi încălzire în trotuare

Extravaganţe în oraşele din România. La Buzău societatea de salubrizare vrea cartele electronice la ghenele de gunoi dintre blocuri. La Galaţi vor să bage încălzire în trotuare.

28 mai 2015, 07:05

În curând, locuitorii municipiului Buzău ar putea putea avea acces în rampele de gunoi dintre blocuri doar cu o cartelă electronică. Potrivit adevarul.ro, societatea de salubrizare a oraşului are în plan securizarea ţarcurilor pentru pubele, prin montarea unor cititoare de carduri, ca soluţie împotriva împrăştierii gunoaielor de către ţiganii care scormonesc după resturi.

Modificarea grilajelor şi montarea sistemului electronic de închidere nu ar atrage cheltuieli în plus din partea abonaţilor la serviciul de salubrizare, întrucât cartelele electronice sunt cele valabile pentru interfonul blocului. Măsura va viza deocamdată doar asociaţiile de proprietari din centrul oraşului.

Primăria oraşului Galaţi vrea încălzirea trotuarelor, scrie viata-libera.ro. Soluţii de acest fel se folosesc de ani buni în ţări dezvoltate din întreaga lume. Corect implementată, soluţia încălzirii trotuarelor previne îngheţul, îi scuteşte pe pietoni de neplăceri şi protejează asfaltul. Nu-i însă deloc ieftină şi poate fi energofagă. Americanii estimau, spre exemplu, că ar putea costa circa 10.000 de dolari (40.900 lei) să monteze un sistem de încălzire pe 300 de metri pătraţi şi între 150 de dolari (613 lei) şi 700 de dolari (2.863 lei) să îl menţină în funcţiune, pe iarnă.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei Galaţi, Ema Turcu, încălzirea trotuarelor e o soluţie de principiu, pe care municipalitatea o ia în calcul.