Cărţi amplasate gratuit în RATB şi Metrou, FURATE în mai puţin de 24 de ore

Respectul pentru orice este, din păcate, pe cale de dispariţie. Au demonstrat acest lucru câţiva oameni îndrăzneţi, care au demarat un proiect inedit, cel puţin pentru bucureşteni. Aceştia au amplasat în mijloacele de transport în comun (RATB şi Metrou) cărţi gratuite pentru călători. Scopul lor a fost acela de a deschide apetitul pasagerilor pentru citit, însă, colateral, proiectul lor a scos la iveală o trăsătură "murdară" a călătorilor, comportamentul de VANDALI.

24 sept. 2012, 05:18

Povestea cărţilor călătoare din Bucureşti a început în urmă cu trei săptămâni, când o echipă de oameni cu mare respect pentru cărţi a luat o iniţiativă curajoasă pentru vremurile în care trăim.

Au pus în 80 de autobuze 240 de cărţi, legate cu un lănţişor metalic de bare. „Ideea proiectului a fost aceea de a reda apetitul pentru lectură bucureştenilor, care nu îşi cumpără cărţi din cauza preţurilor mari„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Sorin Lucaci de la BookLand.

Astfel, într-o seară de vineri, au fost amplasate câte trei cărţi în autobuzele de pe liniile 131, 331, 182, 282, 135. Ceea ce trebuia să fie o surpriză plăcută pentru bucureşteni s-a transformat într-un act de vandalism: a doua zi dimineaţă, 80% dintre cărţi dispăruseră. Ironia sorţii face ca una dintre cărţile din RATB şi Metrou furate să fie chiar „Codul bunelor maniere„.

Surprinşi într-un mod neplăcut, dar deloc descurajaţi, iniţiatorii acestui proiect au ales să pună câteva cărţi în metrou, pe traseul Dristor 2 – Republica. „În urmă cu aproape o săptămână, am montat în metrou 70 de titluri. În mai puţin de 48 de ore mai rămăseseră doar 4-5 volume„, a spus Sorin Lucaci.

Reprezentanţii de la Metrorex nu au stat cu mâna în sân şi au dat o mână de ajutor, astfel că paza a fost triplată. Din păcate, gardienii de la metrou nu mai au ce păzi, de vreme ce cărţile au dispărut în număr atât de mare.

În ciuda furturilor, oamenii nu s-au lăsat descurajaţi. Din contră, faptul că unii călători s-au arătat interesaţi de lectură i-au făcut să nu renunţe la iniţiativa lor. Aşa că, în această săptămână alte volume vor fi montate în metrou, dar nu şi în RATB, din motive de siguranţă.

„Sperăm să fie un caz izolat şi să nu dispară şi celelalte”, a spus cu optimism Sorin Lucaci.

Proiectul „cărţilor călătoare” se va desfăşura până în luna decembrie 2012.

Aceasta nu este singura iniţiativă de promovare a cititului a celor de la BookLand. În paralel cu proiectul „cărţilor călătoare” din Capitală este în desfăşurare Caravana BookLand, care este cel mai inedit târg de carte, muzică, film şi jocuri, aflat la a doua ediţie, prezent în 39 de oraşe din ţară.